Što se to događa? Brojni hrvatski portali bili su nedostupni korisnicima, problemi zabilježeni i u cijelom svijetu

Prema podacima DownDetectora, problem nije samo u Hrvatskoj, već u cijelom svijetu, a o kakvom se točno problemu radi nije još poznato.

Martina Čizmić | 24.06.2019. / 13:21

Problemi s računalom, ilustracija (Foto: Getty Images)

Brojni hrvatski medijski portali, među kojima su i Zimo te Dnevnik.hr, bili su nedostupni za korisnike zbog problema koji je imao pružatelj usluga zaštite web stranica Cloudflare.

Kako su javili iz Cloudflarea, tijekom prijepodneva zabilježili su probleme u svojoj inteligentnoj globalnoj mreži te istražuju uzrok.

Ubrzo je stiglo i službeno objašnjenje.

We have identified a possible route leak impacting some Cloudflare IP ranges and are working with the network involved to resolve this, poručili su iz Cloudflarea. 

U prijevodu, određeni setovi IP adresa su odašiljani izvan njihovog predviđenog djelokruga što je dovelo do problema sa slanjem i primanjem informacija. 

Iz Cloudflarea napominju kako rade na tome da se stvari normaliziraju u što je moguće kraćem vremenu.

Otprilike dva sata nakon što su prvi problemi zabilježeni iz Cloudflarea su objavili kako bi se situacija trebala normalizirati te kako nastavljaju kontrolirati mrežu ne bi li na vrijeme spriječili eventualne nove probleme. 

Cloudflare nedostupan (Foto: Screenshot/Cloudflare)

Prema podacima DownDetectora, problem nije samo u Hrvatskoj, već u cijelom svijetu iako na Cloudflareovoj stranici pokazuju kako je problem zabilježen samo u njihovom centru u Beogradu. Zanimljivo, Zagreb, prema Cloudflareovim podacima, radi normalno. 

Cloudflare nedostupan (Foto: Screenshot/DownDetector)

Cloudflare nedostupan (Foto: Screenshot/DownDetector)

Neki su mediji javili kako se radi o hakerskom napadu na Cloudflareove servere, međutim to, za sad, nije moguće potvrditi. 

Osim hrvatskih portala, problemi su zabilježeni i kod velikih svjetskih igrača poput Googlea, Amazona (Alexa i AWS), ali i drugih globalnih servisa koji koriste Cloudflareov sustav. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti