Zdravstveni stručnjaci tvrde: "Postoji ozbiljna prijetnja globalne pandemije koja bi odnijela do 80 milijuna života i srušila ekonomiju za 5 posto"

Je li svijet spreman u slučaju izbijanja nove globalne pandemije? Stručnjaci nemaju lijep odgovor na ovo pitanje.

Branimir Vorša | 23.09.2019. / 12:52

Galerija

Dogodi li se na globalnoj razini nova zdravstvena kriza, odnosno izbije li nova pandemija, ne piše nam se dobro. Zaključak je to izvješća Panela za nadziranje globalne pripremljenosti (GPMB).

GPMB se sastao 2018. godine na inicijativo Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Svjetske banke, a sudjelovali su neovisni stručnjaci čiji je fokus bio utvrđivanje stanja globalne zdravstvene spreme u kriznim slučajevima.

Pogledajte šokantnu simulaciju potencijalnog širenja globalne pandemije Pogledajte šokantnu simulaciju potencijalnog širenja globalne pandemije

Slika nije dostupna Svjetska zdravstvena organizacija upozorava: "Svijet se mora pripremiti za neizbježnu sljedeću pandemiju gripe"

Nakon što je navedeni panel stručnjaka uzeo u obzir sve, od političkih trendova do klimatskih promjena, zaključili su da "postoji vrlo stvarna prijetnja brzo šireće i visoko smrtonosne pandemije respiratornog patogena, koji bi odnio 50 do 80 milijuna života globalno i srušio svjetsku ekenomiju za pet posto".

Pandemija na toj razini imala bi katastrofalne posljedice, kreirala bi nerede posvuda, izazvala nesigurnost i nestabilnost. Svijet nije spreman, smatraju autori izvješća.

Ipak, GPMB smatra da još uvijek ima vremena da se naši izgledi poboljšaju i da se rizik svede na minimum.

U tom smislu, podcrtali su sedam specifičnih akcija koje bi svjetski čelnici morali poduzeti u podizanju globalne spremnosti za novu pandemiju. Među njima je puna implementacija međunarodne zdravstvene regulative, povećana ulaganja u istraživanje cjepiva i njihov razvoj te uspostava jakih nacionalnih sustava za spremnost.

Predugo smo dopuštali cikluse panike i nemara kad je riječ o pandemijama: podižemo napore kad je prijetnja ozbiljna, ali onda brzo zaboravljamo na sve kad se opasnost povuče. Sad je već poodmaklo vrijeme da se djeluje, zaključak je autora izvješća.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti