Zdravstvo i socijalna skrb najviše će profitirati od povećanja produktivnosti i učinkovitosti uvođenjem 5G

Ekonomski dobici predviđaju se u svim gospodarstvima koja su procijenjena u istraživanju, jer 5G nudi potencijal za preispitivanje poslovnih modela, vještina, proizvoda i usluga, s prednostima koje će se ubrzati početkom 2025. godine kako se aplikacije koje podržava 5G sve više šire.

Martina Čizmić | 05.02.2021. / 09:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Porast produktivnosti i učinkovitosti omogućen primjenom 5G-a potaknut će promjene u poslovanju, vještinama i uslugama u vrijednosti od 1,3 bilijuna američkih dolara globalnog BDP-a do 2030. godine, zaključak je izvješća Powering Your Tomorrow, koje po prvi put kvantificira ekonomski učinak nove i postojeće upotrebe 5G u komunalnim djelatnostima, zdravstvu i socijalnoj skrbi, sektoru potrošačkih dobara, medijima i financijskim uslugama u osam gospodarstava s naprednim uvođenjem te tehnologije: Australiji, Kini, Njemačkoj, Indiji, Japanu, Južnoj Koreji, SAD-u i Ujedinjenoj Kraljevini (UK).

Više od samo brže verzije mobilne povezanosti na 4G, brzina, pouzdanost, smanjena potrošnja energije i masivna povezanost 5G-om utjecat će na transformaciju tvrtki i šireg društva, omogućujući sveprisutan superbrzi širokopojasni pristup. U kombinaciji s ulaganjima u umjetnu inteligenciju (AI) i internet stvari (IoT), 5G se može koristiti kao platforma koja omogućuje tvrtkama i društvu ostvariti sve blagodati napretka novih tehnologija.

Ekonomski dobici predviđaju se u svim gospodarstvima koja su procijenjena u istraživanju, jer 5G nudi potencijal za preispitivanje poslovnih modela, vještina, proizvoda i usluga, s prednostima koje će se ubrzati početkom 2025. godine kako se aplikacije koje podržava 5G sve više šire.

Prema istraživanju, SAD (484 milijarde američkih dolara), Kina (220 milijardi američkih dolara) i Japan (76 milijardi američkih dolara) doživjet će najveći porast kao rezultat primjene 5G tehnologije, zbog veličine njihovih gospodarstava i jakih modernih industrijskih proizvodnih sektora.

Na regionalnoj se razini očekuje da će Europa, Bliski Istok i Afrika (EMEA) imati najviše koristi od primjene 5G u sektoru proizvodnje, zbog veličine proizvodnih sektora. To demonstrira potencijal regionalne konkurentske prednosti kroz pristupe usvajanju i regulaciji tehnologije.

Ovi brojevi kvantificiraju utjecaj, ali je možda još važnije da naše istraživanje odražava vrijednost 5G-a - nove razine povezivanja i suradnje znače da će tvrtke moći vidjeti, učiniti i postići više. To će otvoriti nove mogućnosti rasta i promjene dok organizacije preispituju i preoblikuju način poslovanja u postpandemijskom svijetu, ističe Wilson Chow, globalni voditelj usluga u sektoru tehnologije, medija i telekomunikacija iz PwC-a Kina.

S pandemijom koja ubrzava digitalizaciju u svim sektorima, 5G će djelovati kao daljnji katalizator. Pojavit će se u ovom desetljeću kao temeljni dio naše društvene infrastrukture i kao platforma za poticanje konkurentnosti nacionalnih gospodarstava, novih poslovnih modela, vještina i sektora.

Pandemija je ubrzala digitalizaciju u svim sektorima, a posebno će 5G napredna komunikacijska infrastruktura biti podloga za razvoj inovacija i dostizanje preostalih digitalizacijskih ciljeva u svim sektorima kroz veću efikasnost uređaja, veću pouzdanost mreže te mogućnost povezivanja velikog broja uređaja na malom području. 5G tehnologija će donijeti novu tehnološku revoluciju, a sektori koji će bilježiti najbrži rast su zdravstvo - omogućavanjem pružanja usluga na daljinu, promet - uvođenjem pametnih kontrola i usluga, te poljoprivreda - uvođenjem visoko precizne opreme. Hrvatskoj tek predstoji dodjela frekvencija i izgradnja 5G infrastrukture, no teleoperateri su već uspješno odradili testiranja u nekoliko većih hrvatskih gradova, dodaje Tanja Čuraković Jakovljević, voditeljica usluga strateškog i operativnog savjetovanja u sektoru tehnologija, medija i telekomunikacija iz PwC-a Hrvatska.

Postizanje boljih, bržih rezultata u zdravstvu i socijalnoj skrbi
Više od polovice globalnog gospodarskog utjecaja (530 milijardi američkih dolara) potaknut će se transformacijom iskustva za pacijente, pružatelje usluga i medicinsko osoblje u zdravstvu i socijalnoj skrbi u sljedećih deset godina.

Iako je ubrzanje telemedicine tijekom pandemije COVID-19 dalo uvid u budućnost zdravstvene zaštite, skrb na daljinu samo je jedno od područja u kojem 5G može omogućiti i bolje zdravstvene ishode i uštedu troškova.

Primjene 5G uključuju daljinsko praćenje i savjetovanje, razmjenu podataka u bolnici u stvarnom vremenu, poboljšanu komunikaciju između liječnika i pacijenta i automatizaciju u bolnicama kako bi se smanjili troškovi zdravstvene zaštite.

5G je više od mobilne povezanosti. Stavlja novu perspektivu na unapređenje produktivnosti i preispitivanje cjelokupnih poslovnih modela za budućnost. S obzirom na razmjere potencijala i njegove učinke, svaka organizacija trebat će plan primjene 5G-a u sljedećih pet godina u tehnološkim i poslovnim strategijama kako bi maksimizirala mogućnosti i pripremila se za način integriranja vlastite tehnologije s poslovnim strategijama, te stupila u interakciju s korisnicima, lancem opskrbe i regulatorima, dodaje Chow.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti