Želite dobar tim za kibernetičku sigurnost? Nemojte im dati da se druže

Američka vojska provela je cijeli niz testova i istraživanja ne bi li otkrila "čarobnu formulu" za najbolji tim kibernetičke sigurnosti.

Martina Čizmić | 05.05.2018. / 13:27

Kibernetička sigurnost (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

U većini je timova koji rade zajedno komunikacija neophodna komponenta. No, u timovima koji se bave kibernetičkom sigurnošću to nije slučaj.

Američka vojska provela je cijeli niz testova i istraživanja ne bi li otkrila "čarobnu formulu" za najbolji tim kibernetičke sigurnosti. Ono što su otkrili nakon praćenja kretanja i ponašanja članova tima iznenadilo je sve.

Studija koja je objavljena u Journal of Computers & Security pokazala je kako su najučinkovitiji oni timovi u kojem je vidljivo učinkovito vodstvo i funkcionalna specijalizacija. No, oni timovi koji su međusobno često komunicirali i konzultirali se oko sljedećih koraka ostvarili su najlošije rezultate.

Naime, timovi s najboljim rezultatima zapravo su veoma malo komunicirali međusobno i s kapetanom tima.

Uspješni kibernetički timovi ne moraju raspravljati o svakom detalju tijekom obrane nekog sustava - oni već znaju što im je činiti, prokomentirao je rezultate istraživanja dr. Norbou E. Buchler iz Istraživačkog laboratorija američke vojske.

Najuspješniji timovi imali su manje međusobnih interakcija jer funkcioniraju kao društveni sustav u kojem su članovi tog sustava određeni svojom ulogom i pozicijom te rade neovisno jedan od drugoga kako bi ostvarili jedan ili više zajedničkih ciljeva, prokomentirao je na kraju Buchler.

Iako rezultati ove studije mogu zvučati suprotno logici, zapravo je u skladu s većinom glavnih teorijskih perspektiva o profesionalnom razvoju timova.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti