Želite se dobro naspavati za Božić? Ovih 5 namirnica bi vam moglo pomoći u tome

Božićni blagdani mogu biti iscrpljujući za mnoge, jer treba puno planirati i misliti na pregršt detalja, od poklona za najdraže do stvaranja prave atmofere i pripreme velikog obiteljskog ručka. San stoga može biti kolateralna žrtva toga, no pravim izborom hrane za božićne blagdane, to baš i ne mora biti tako.

Branimir Vorša | 24.12.2023. / 11:36

Božićni ručak, ilustracija
Božićni ručak, ilustracija (Foto: Getty Images)

Tijekom božićnih blagdana vjerojatno posljednje o čemu razmišljate jest san. Umjesto toga, vjerojatno razmišljate koliko pečenja i slastica možete pojesti tijekom božićnog ručka.

San bi, međutim, uvijek trebao biti na prvom mjestu, čak i za vrijeme praznika. Umjesto da poslijepodne drijemate ili se osjećate omamljeni kada biste se trebali osjećati radosno, dobar san vas ostavlja osvježenim i punim energije, spremnim za božićno slavlje.

Evo pet božićnih namirnica koje možete jesti za miran san, a koje preporučuje i Anush Pervez, stručnjak za san britanske tvrtke SleepSeeker.

1. Puretina

Ne, to nije mit: puretina vas zapravo može učiniti pospanima. Puretina sadrži aminokiselinu triptofan koja djeluje kao prirodna pomoć za spavanje povećavajući proizvodnju melatonina i serotonina u tijelu. Ti hormoni reguliraju vaše raspoloženje, apetit i san, pa ako ih imate više, veća je vjerojatnost da ćete se osjećati pospano.

Iako se ne preporuča jesti velike količine proteina prije spavanja, u umjerenim količinama hrana poput puretine može pomoći u poboljšanju kvalitete sna. Budući da je puretina omiljena za blagdane, lako ju je uklopiti u hranu svoju prehranu koja će vam pomoći da bolje spavate ovog prosinca, kaže Pervez.

2. Dimljeni losos

Dimljeni losos sve je popularniji tijekom božićnog razdoblja i iznenađujuće, zapravo vam može pomoći da bolje spavate. Masna riba poput lososa ili tune dobra je za povećanje unosa vitamina D.

Nedostatak vitamina D može povećati rizik od poremećaja spavanja i poteškoća sa spavanjem pa uz nastojanje da provodite vrijeme vani, povećanje količine hrane bogate vitaminom D u vašoj prehrani može pomoći u poboljšanju sna, kaže Pervez.

3. Brusnice

Bilo da volite malo umaka od brusnica s puretinom ili brusnice posute po vašem nadjevu, konzumiranje brusnica u bilo kojem obliku dobro je za spavanje. To je zato što je to voće bogato vitaminom C koji pomaže poboljšati vaš san i ciklus spavanja, što ga čini savršenom hranom za uključivanje u vašu prehranu ovog Božića, kaže Pervez. Brusnice su također bogate antioksidansima i sadrže melatonin koji potiče pospanost i regulira raspored spavanja.

4. Orašasti plodovi

Orašasti plodovi poput oraha i pistacija imaju brojne zdravstvene prednosti, a osim toga bogati su vitaminima, mineralima i melatoninom. Zbog visoke razine melatonina, pojedenje šake ovih orašastih plodova prije spavanja može poboljšati kvalitetu vašeg sna, preporučuje Pervez.

Orasi imaju masne kiseline poput omega 3 koje povećavaju proizvodnju serotonina i čine da se osjećate pospano, dok pistacije opskrbljuju tijelo magnezijem i vitaminom B6 koji mogu poboljšati dubok i miran san.

5. Med

Možda ne mislite da je med uobičajena božićna hrana, ali možete ga preliti preko pečene mrkve, sira, krekera ili ga možete dodati u večernju šalicu čaja.

Med sadrži glukozu koja može sniziti razinu oreksina u mozgu, neuropeptida koji regulira budnost. Dodavanje malo meda u vaš čaj odličan je način kombiniranja ta dva sastojka koji izazivaju san, pojašnjava Pervez.

Izvor: T3

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti