Kako smanjiti rizik od zaraze koronavirusom? Trebate se držati ovih šest važnih smjernica

Prakticiranjem sigurnijeg života, baš kao i kod prakticiranja sigurnijeg seksa, smanjujemo mogućnost za zarazu, slikovit je bio zamjenik direktora CDC-a Jay Butler.

Martina Čizmić | 28.08.2020. / 15:59

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Otkako je pandemija korona virusa promijenila naše živote, slušamo različite savjete kako sačuvati zdravlje i izbjeći zarazu koronavirusom. No, kako vrijeme prolazi, tako i epidemiolozi i virolozi otkrivaju nove stvari o SARS-CoV-2 virusu koji izaziva infekciju COVID-19.

I dok je u proljeće glavna uputa bila često prozračivanje prostorija, izbjegavanje gužvi i bliskog kontakta, s dolaskom jeseni, znanstvenici upozoravaju na dodatne mjere koje bi svatko od nas morao provoditi kako bi zaštitio sebe i druge od koronavirusa.

Na virtualnoj radionici koju je održala američka Nacionalna akademija znanosti, zamjenik direktora CDC-a, Jay Butler, predstavio je mjere koje će biti potrebno provoditi tijekom jeseni i zime kako bi se mogućnost zaraze koronavirusom smanjila.

Tako on savjetuje:

Izbjegavajte velike grupe ljudi i gužve.

Držite distancu od drugih ljudi, koji nisu članovi vašeg kućanstva, barem dva metra.

Smanjite kontakte s prijateljima i članovima obitelji. Dugotrajan kontakt predstavlja veći rizik od nekoliko kratkih kontakata.

Obavezno nosite masku kad ste u javnosti.

Hladnoća predstavlja veći rizik za prijenos i razvoj bolesti.

Ako već morate kontaktirati s ljudima, držite se otvorenih prostora i izbjegavajte zatvorene.

Zanimljivo, Butler je prilikom pojašnjavanja mjera naveo usporedbu s prakticiranjem sigurnog seksa.

Apstinencija se može usporediti s izbjegavanjem kontakata s drugim ljudima. Ona garantira da neće doći do prijenosa. No, nošenje maske, baš kao i korištenje kondoma, još uvijek predstavlja znatnu zaštitu od prijenosa. A odabir kad ćete ući u bliski kontakt s nekim, kao i kod biranja seksualnog partnera, treba biti s dobrim poznavanjem njihovog zdravstvenog stanja. Jer što ste bliži, veće su šanse za infekciju, slikovito je pojasnio Butler.

Izvor: Business Insider

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti