Želite znati kakvo je vrijeme na Marsu? Dovoljno je tek nekoliko klikova

Rover bi trebao biti operativan još najmanje dvije godine.

Martina Čizmić | 21.02.2019. / 07:07

NASA-ina sonda InSight na Marsu (Foto: NASA/JPL-Caltech)

U samo nekoliko "klikova" svatko može provjeriti kakvo je vrijeme na Crvenom planetu zahvaljujući novim znanstvenim instrumentima o kojima je izvijestila NASA.

NASA-ina svemirska sonda InSight omogućuje svakodnevne izvještaje o vremenskim prilikama na Marsu, koji se potom objavljuju na internetskim stranicama, objavila je agencija.

InSight je kratica za Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport.

Prema posljednjim raspoloživim podacima u nedjelju je na Marsu najviša temperatura iznosila minus 17 Celzijevih stupnjeva, a najniža je bila minus 95 stupnjeva.

Ova nam sprava daje osjećaj kao da smo u posjetu nekoj izvanzemaljskoj galaksiji, rekao je Don Banfield s njujorškog Sveučilišta Cornell, koji vodi odjel za informacije o vremenskim prilikama.

InSight je opremljen i prvim magnetometrom koji mjeri promjene u lokalnim magnetskim poljima. Rover bi trebao biti operativan još najmanje dvije godine.

Nova robotska sonda američke svemirske agencije InSight Lander na Mars je sletjela u studenome, postavši tako prva sonda američkog civilnog svemirskog programa koja je sletjela na taj planet. Trebala bi nam donijeti nove spoznaje o povijesti Crvenoga, ali i našeg planeta.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti