Zemlja im nije dovoljna: SpaceX želi stvarati Starlinkovu mrežu i na Marsu

Iako, baš kao i Musk, Shotwell svoju pažnju usmjerava prema Marsu, to ne znači da je otpisala Zemlju.

Martina Čizmić | 23.10.2020. / 11:35

Kolonizacija Marsa (Ilustracija: Getty)

Kako je krenulo, uskoro bismo Mars mogli zvati Muskovim planetom. Naime, američki poduzetnik Elon Musk ne krije svoje ambicije za "osvajanje" Crvenog planeta. Uz to što bi želio i sam otputovati na Mars i tamo utemeljiti koloniju, u planu mu je proširiti utjecaj svojih tvrtki na taj planet.

Tako barem tvrdi predsjednica jedne od Muskovih tvrtki SpaceX, Gwynne Shotwell. Ona je u nedavnom intervjuu za magazine Time, otkrila kako im je cilj svoju mrežu satelita, Starlink, kojom žele omogućiti satelitski širokopojasni internet na cijeloj Zemlji, proširiti i na Mars.

Kad jednom ljudi dođu na Mars, trebat će neki način za komunikaciju. Zapravo, mislim da će tamo biti još važnije imati konstelaciju poput Starlinka, rekla je Shotwell.

No, to neće biti dovoljno uvjerena je Shotwell.

Naravno, morate i povezati dva planeta, tako da ćemo se morati pobrinuti da imamo robustnu komunikacijsku vezu između Marsa i Zemlje, dodala je.

Iako, baš kao i Musk, Shotwell svoju pažnju usmjerava prema Marsu, to ne znači da je otpisala Zemlju.

Ne otpisujemo Zemlju kad govorimo o razvijanju sposobnosti čovječanstva da zasnuje život na drugom planetu. Zapravo, dajemo čovječanstvu drugu šansu, u slučaju da se na Zemlji dogodi nekakav nepredviđen događaj. Dajemo im priliku da presele ljude i spase čovječanstvo na drugo mjesto, drugu Zemlju, pojasnila je Shotwell.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti