Zemlja je sigurna od Apofisa: NASA prekrižila ogroman asteroid s liste svemirskih tijela koja mogu izazvati sudnji dan

NASA-ini astronomi izbrisali su ogromni asteroid Apofis s liste svemirskih objekata koji predstavljaju potencijalnu opasnost za Zemlju. Preciznije rečeno, sigurni smo od svemirskih gormada barem sto godina.

Branimir Vorša | 30.03.2021. / 15:46

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

NASA je krajem proteklog tjedna objavila kako asteroid Apofis, promjera 340 metara, više ne predstavlja rizik za Zemlju. Dotad se smatralo da bi Apofis mogao prohujati vrlo blizu Zemlje 2068. godine, no najnovija radarska promatranja i izračuni provedeni u ožujku korigirali su tu procjenu.

Asteroid Apofis otkrivenje 2004. godine i bio je proglašen jednim od potencijalno najopasnijih asteroida koji mogu udariti u Zemlju.

Ipak, astronomi su najnovijim izračunima putanje Apofisa oko Sunca došli do zaključka da rizika više nema.

Za dobivanje tih novih podataka korištena je 70 metarska radio antena u Kaliforniji, pomoću koje su astronomi pobliže pratili putanju asteroida.

Novo promatranje uklonilo je neizvjesnosti vezane uz njegovu orbitu oko Sunca. 

NASA-ina fizičarka porijeklom iz Splita, Marina Brozović, ističe da su radarski podaci o Apofisu, koji je od Zemlje trenutno udaljen 17 milijuna kilometara, omogućili slike tog asteroida u izvanrednoj rezoluciji.

Kad bismo imali dalekozor moćan kao ovaj radar, mogli bismo sjediti u Los Angelesu i čitati meni za večeru u restoranu u New Yorku, dodala je.

Izvor: Deutsche Welle

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti