Žene nemaju dovoljno vremena za vježbanje, a to ima iznenađujuće posljedice

Više od polovice ispitanih muškaraca smatra da žene od vježbanja odustaju jer "ne uživaju u takvoj aktivnosti" i "ne osjećaju se ugodno u svojoj koži". No, to nije točno.

Martina Čizmić | 29.05.2024. / 15:52

Trčanje, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Žene nemaju dovoljno vremena za redovitu tjelovježbu. I to ostavlja tragove na njihovom zdravlju. Kako fizičkom tako i mentalnom. To je zaključak studije "Move Her Mind" koji je naručio ASICS, a koji je proveden na gotovo 25 tisuća ispitanika diljem svijeta.

Kako ističu u studiji, postoji izravna i iznenađujuća veza između razine fizičke aktivnosti žene i stanja njenog uma. Tako žene koje redovito vježbaju ističu da su sretnije, samopouzdanije i imaju više energije, u odnosu na period kad ne vježbaju.

Istraživanje je otkrilo i da je redovita tjelovježba pomogla ženama da se lakše nose s negativnim emocijama, prije svega stresom (67 posto) i frustracijama (80 posto).

Trčanje (Foto: Getty Images) Svi vježbaju, ali ova skupina ima puno veću korist od toga

Žene su najmanje zadovoljne razinama fizičke aktivnosti u Europi, a njih čak 53 posto želi biti aktivnija – uključujući 62 posto žena u Italiji, 56 posto u Velikoj Britaniji i Nizozemskoj te 54 posto u Njemačkoj.

No, problem je što žene sve teže pronalaze vrijeme za sebe i vježbanje. Više od polovice ispitanih žena, istaknula je voditeljica studije dr. Dee Dlugonski, navodi kako nemaju dovoljno vremena za vježbanje zbog previše drugih obaveza i premalo vremena za sebe. Pri tome više od 60 posto ispitanih žena navodi brigu za djecu kao jedan od glavnih razloga zbog kojih su prestale redovito vježbati.

Uloge njegovatelja, poput brige o djeci, starijima ili obavljanja drugih kućanskih obaveza, bile su posebno istaknute prepreke koje su prijavile žene u kvantitativnim i kvalitativnim podacima, istaknula je Dlugonski.

Čak i kad su djeca porasla, majke se nisu vraćale vježbanju, već se se okrenule karijeri i drugim obavezama. Treba istaknuti i kako je više od 60 posto žena istaknulo i financijski trošak takve aktivnosti, kao jednu od prepreka da se njome bave.

Trčanje (Foto: Getty Images) Istraživanje pokazalo da redovna tjelovježba povećava volumen mozga i memoriju te koliko je koraka dnevno dovoljno

S druge strane, više od polovice ispitanih muškaraca smatra da žene od vježbanja odustaju jer "ne uživaju u takvoj aktivnosti" i "ne osjećaju se ugodno u svojoj koži". Istovremeno, tek 34 posto muškaraca prepoznaje nedostatak vremena kao glavni razlog za odustajanje od vježbanja kod žena.

Unatoč brojnim preprekama i izazovima koji sprječavaju žene koje vode aktivan stil života, mnoge se žene ipak kreću. I to zanimljivo, one u starijoj dobi. Tako je istraživanje otkrilo da su, u prosjeku, starije žene i umirovljenice aktivnije od svojih mlađih ili zaposlenih kolegica. Žene u dobi od 61 godine i više ujednos u prijavljivale najmanje prepreka za vođenje aktivnog života, zahvaljujući činjenici da se s godinama privatne i poslovne obaveze smanjuju, što im daje više vremena da se posvete - sebi. 

A da je to nužno pokazuju same žene. Više od 50 posto žena reklo je da vježba kako bi lakše kontrolirale razinu stresa, osjećale se sretnije, uspostavile rutinu i strukturu te poboljšale  kvalitetu sna.

Aktivne žene lakše uočavaju značajne koristi od onih koji su manje aktivan. Te bi prednosti, pak, mogle biti razlog zašto je vjerojatnije da će nastaviti s vježbanjem. Redovita i pozitivna iskustva s
vježbanja, kao što je gubitak suvišnih kilograma, također je važan faktor vođenja aktivnog života kasnije u životu.

Vježbanje s utezima Želite poboljšati svoje zdravlje? Pokušajte vježbati svaki dan u isto vrijeme

Starije žene koje redovito vježbaju, na primjer, vjerojatnije je da će prijaviti visoku vrijednost
razine tjelesne aktivnosti ako je vježbanje oduvijek bilo dio njihovog života, za razliku od neaktivnih žena (71 posto u odnosu na 40 posto).

Problemi mentalnog i tjelesnog zdravlja najvjerojatniji su životni događaji koji potiču žene da počnu s vježbanjem. Iako im je potrebno da se pokrenu, kad jednom krenu redovito vježbati, ta aktivnost pozitivno djeluje na njihovo tijelo i um. 

Stoga, zaključuje istraživanje, potrebno je promijeniti cjelokupan odnos žena prema vježbanju, ali i muškaraca prema razlozima zašto žene ne vježbaju. Jer, ako se tjelesna aktivnost njeguje od malih nogu, bude dostupna tijekom cijelog života, žene će s njom nastaviti i u starijoj dobi. A to će značiti da će tijekom života biti zdravije, sretnije i otpornije na izazove koje pred njih stavlja svakodnevni život, ističe se na kraju studije. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti