Istraživanje pokazalo da redovna tjelovježba povećava volumen mozga i memoriju te koliko je koraka dnevno dovoljno

Novo znanstveno istraživanje podržava ideju da je tjelesna aktivnost korisna za mozak.

Branimir Vorša | 02.01.2024. / 10:24

Trčanje (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Studija koju su proveli američki znanstvenici otkriva vezu između redovite tjelesne aktivnosti i veličine regija mozga povezanih s pamćenjem i učenjem. Istraživanje u kojem su analizirane snimke mozga magnetskom rezonancijom (MRI) 10.125 osoba otkrilo je da oni koji se bave aktivnostima poput hodanja, trčanja ili sporta imaju veći volumen mozga u ključnim područjima kao što su frontalni režanj, odgovoran za donošenje odluka, i hipokampus, koji je uključen u proces pamćenja.

Vježbanje s utezima Želite poboljšati svoje zdravlje? Pokušajte vježbati svaki dan u isto vrijeme

Nije potrebno napraviti 10.000 koraka dnevno

Čak i umjerene razine tjelesne aktivnosti, kao što je prelaženje manje od 4000 koraka dnevno, mogu imati pozitivan učinak na zdravlje mozga, ističe Dr. David Merrill iz Centra za zdravlje mozga Pacifičkog instituta zaa neuroznanost (engl. Pacific Neuroscience Institute Brain Health Center ili PBHC), osporavajući tako uobičajeno preporučenih 10.000 koraka kao cilja za željenu opću dnevnu aktivnost.

Iako povećani volumen mozga ne jamči poboljšanu funkcionalnost, on često ukazuje na promjene u kognitivnim sposobnostima. Bez obzira na to što se studija ne bavi specifičnim manifestacijama jačanja mozga, koje je pak rezultat redovite tjelovježbe, poznato je da ta područja igraju ključnu ulogu u pamćenju i učenju. Rezultati navedenog istraživanja objavljeni su u časopisu Journal of Alzheimer's Disease.

Tjelovjeežba Fizička aktivnost samo vikendom ima isti učinak na srce kao redovita tjelovježba

Redovita tjelesna aktivnost povezana je s poboljšanim protokom krvi, uključujući i mozak, i povišenim razinama proteina koji podržavaju zdravlje neurona. Starenjem raste rizik od neurodegenerativnih bolesti, a veći volumeni mozga mogu pridonijeti odgađanju kognitivnog pada povezanog sa stanjima poput Alzheimerove bolesti.

Prethodne studije također su nagovijestile povezanost između viših razina aktivnosti i smanjenog rizika od demencije, iako izravni uzrok i posljedica ostaju nedokazani. Istraživači se zalažu za povećanje svijesti o prednostima tjelovježbe, osobito u kasnijim godinama, ističući da čak i ako netko ne postigne 10.000 koraka dnevno, i tijelo i mozak i dalje imaju koristi od te aktivnosti.

Brzo hodanje, ilustracija Znanstvenici otkrili kako jednostavnom promjenom navika možete smanjiti rizik od rane smrti

Vježbanje ne samo da smanjuje rizik od demencije već i pomaže u održavanju veličine mozga, što je ključno kako starimo, ističe na kraju Cyrus Raji, radiolog sa Sveučilišta Washington u St. Louisu.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti