Prehodate li jednom ili dvaput tjedno oko 8000 koraka, što je otprilike šest i pol kilometara, možete znatno utjecati na smanjen rizik od rane smrti, pokazala je nova američka studija.

Tjelovježba se redovito povezuje s nižim rizikom od smrtnosti, no u ovom istraživanju, objavljenom u časopisu JAMA, proučavale su se zdravstvene koristi intenzivnog hodanja samo nekoliko dana u tjednu.

Hodanje Veliko istraživanje pokazalo: Samo 11 minuta dnevno ove jednostavne aktivnosti moglo bi spriječiti preranu smrt

Istraživači s Kyotskog sveučilišta i Sveučilišta u Kaliforniji analizirali su podatke prikupljene od 3100 odraslih Amerikanaca.

Rezultati su pokazali da je u onih koji su hodali 8000 koraka jedan ili dva dana u tjednu vjerojatnost od smrti u desetgodišnjem razdoblju za 14,9 posto manja nego u grupi koja to nije prakticirala.

U osoba koje su hodale 8000 koraka ili više tri do sedam dana u tjednu rizik od smrtnosti bio je i niži – 16,5 posto. Najveće su zdravstvene koristi od ovakvoga hodanja imali sudionici stariji od 65 godina.

Znanstvenici su povezali hodanje od oko 8000 koraka u tjednu jednom ili više puta sa smanjenim rizikom od smrti od bilo kojeg uzroka, uključujući i kardiovaskularne bolesti.

Starije osobe u šetnji, ilustracija Želite poboljšati zdravlje svojeg srca? Umjesto hodanja, počnite se baviti ovim sportom

Ovi rezultati ukazuju na to da pojedinci mogu ostvariti znatnu zdravstvenu korist hodanjem samo nekoliko dana u tjednu.

U istraživanju su korišteni podaci iz 2005. i 2006. godine i u njemu je sudjelovalo 3100 sudionika, a podaci o njihovoj smrtnosti ispitani su deset godina nakon istraživanja.

Među sudionicima istraživanja 632 osobe nisu hodale nijedan dan u tjednu, 532 su prehodale oko 8000 koraka jedan do dva dana u tjednu, a 1937 ih je toliko hodalo tri do sedam dana u tjednu.

Prema podacima klinike Mayo, prosječni Amerikanac dnevno učini 3000 do 4000 koraka.

Hodanje Zvuči čudno, ali hodanje unatrag zapravo je vrlo, vrlo dobro za naše zdravlje

Uz to se pokazalo da hodanje kao redovita aktivnost može smanjiti rizik od razvoja srčanih bolesti, pretilosti, dijabetesa, visokog krvnog tlaka i depresije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju