Želite poboljšati zdravlje svojeg srca? Umjesto hodanja, počnite se baviti ovim sportom

Rezultati su dobiveni u maloj studiji, no ipak pokazuju da različite aktivnosti mogu pomoći u održavanju kardiometaboličkog zdravlja.

Hina | 09.02.2023. / 09:26

Starije osobe u šetnji, ilustracija (Foto: Getty Images)

Igranje golfa može biti jednako dobro – ili bolje – od nordijskog hodanja za starije ljude, pokazuje mala studija.

Nordijsko hodanje uključuje specifičnu tehniku koja koristi snagu gornjeg dijela tijela i štapova za hodanje kako bi se pružila energičnija vježba od samog hodanja.

No, nova studija objavljena u stručnom časopisu BMJ Open Sport & Exercise Medicine otkrila je da je vjerojatnije da će partije golfa imati zdravstvene koristi.

Hodanje Zvuči čudno, ali hodanje unatrag zapravo je vrlo, vrlo dobro za naše zdravlje

Znanstvenici sa Sveučilišta Istočne Finske analizirali su podatke za 16 muškaraca i devet žena koji su bili golferi, zdravi i u dobi od 65 i više godina.

Oni su pratili tri aerobne vježbe – partiju golfa s 18 rupa, 6 km nordijskog hodanja i 6 km hodanja – i mjerili učinke na krvni tlak, glukozu u krvi i masnoće u krvi.

Da bi to učinili, uzimali su uzorke krvi i mjerili krvni tlak, dok su sudionici studije nosili uređaje za fitnes trening zbog mjerenja udaljenosti, trajanja i tempa.

Sudionici su također nosili EKG senzor za bilježenje rada srca.

Rezultati su pokazali da sve tri vrste aerobnih vježbi poboljšavaju zdravlje kardiovaskularnog sustava kod starijih osoba, uključujući snižavanje krvnog tlaka.

Starije osobe u šetnji, ilustracija Znanstvenici otkrili neobičnu povezanost između starosti, sporog hoda i problema s pamćenjem

Međutim, studija je pokazala da golf ima najveći učinak na lipide (masnoće) u krvi i metabolizam glukoze, što održava razinu šećera u krvi stabilnom.

Unatoč nižem intenzitetu vježbanja golfa, čini se da dulje trajanje i veća potrošnja energije imaju pozitivniji učinak na lipidni profil i metabolizam glukoze u usporedbi s nordijskim hodanjem i običnim hodanjem, rekli su znanstvenici.

Ove aerobne vježbe primjerene dobi mogu se preporučiti zdravim starijim osobama kao oblik tjelesne aktivnosti za poboljšanje zdravlja i prevenciju kardiovaskularnih bolesti, a također se mogu koristiti kao strategija liječenja za poboljšanje kardiometaboličkog zdravlja kod onih koji već imaju kardiovaskularnu bolest.

Sindy Jodar, viša medicinska sestra Britanske zaklade za srce, rekla je da je "bilo koja količina tjelesne aktivnosti, bez obzira na to koliko je duga ili kratka, dobra za zdravlje srca i krvotoka".

Brzo hodanje, ilustracija Brzim hodanjem može se usporiti biološki proces starenja: Već deset minuta dnevno je dovoljno

Trenutačne smjernice preporučuju 150 minuta vježbanja umjerenog intenziteta svaki tjedan, a to se može podijeliti na kratke sesije koje odgovaraju vašem životnom stilu.

Početak vježbanja u kasnijoj životnoj dobi – čak i ako nikada prije niste puno radili – još uvijek može donijeti zdravstvene prednosti, istaknula je ona te upozorila da se u slučaju problema sa srcem ili cirkulacijom prvo treba po savjetovati s liječnikom o odabiru odgovarajuće tjelovježbe.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti