Žene u tehnološkom sektoru manje plaćene i teže napreduju od muškaraca

U tehnološkom sektoru u Hrvatskoj zaposleno je tek 13 posto žena.

Barbara Štrbac | 05.12.2019. / 17:50

Raspravu o tome zašto žene zaobilaze tehnološki sektor i kako tu brojku povećati pokrenula je Netokracija. Okupila je 100 inženjerki, developerica, dizajnerica, tech entuzijastica te predstavnika tehnoloških tvrtki. Ekipa Dnevnika Nove TV provjerila je zbog čega žene odustaju od karijere u tehnologiji. Naime, mogli bismo reći da je to još uvijek ''muški svijet'', ima premalo ženskih uzora, smatraju da će teže napredovati i da neće biti jednako plaćene kao njihovi muški kolege.

Direktorica prodaje CROZ Vedrana Miholić uspješna je žena koja već godinama ''pliva'' u tom muškom svijetu. "Vjerujem da je upravo ovo jedan od odličnih kanala da dopremo do većeg broja djevojčica i mladih žena, prije svega. Rekla bih da je društvo još uvijek prepuno tih nekakvih ograda pa se smatra da za djevojčice nije najbolji put da se upuštaju u tehnološkom smjeru i da će tu trebati prečesto učiti neke nove stvari i susretati se s okvirima, što se u praksi pokazuje da i nije tako", objasnila je Miholić.

"IT tehnologija jako je otvorena prema mladim ljudima, bili oni žene ili muškarci, pa mislim da i obitelji i škole mogu jako puno napraviti da privuku mlade", dodala je. Smatra da kod odabira mladih nema najboljih i najlošijih. "Mislim da je bitno koliko smo zaista zainteresirani i spremni puno učiti. Svijet se općenito mijenja jako brzo, ovih dana sve ide naprijed, međutim tehnologija je tu još brža. Zbog toga trebamo mlade glave koje su spremne rješavati probleme i koje su vječno spremne učiti i vječno se suočavati s nekim novim kritičkim i kreativnim razmišljanjem. To su potencijali za IT", opisala je.

Istraživanja su pokazala da su žene plaćene manje od muškaraca te da teže napreduju. "Rekla bih da je to univerzalni problem, ne samo u IT-u. Čak mislim da je u IT-u možda čak i rjeđe zastupljen, ne bih znala. Rekla bih da u IT-u ima jako puno inženjera i ljudi koji su skloniji biti nesigurni i zbog toga daju prostor svima, imaju problema da izađu i više govore. Kako tome pristupiti? Otvarati platforme, suočavati se, razgovarati o tome kako potaknuti ljude da budu hrabriji i da zastupaju svoja mišljenja", zaključila je Miholić.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti