ZFF Industrija: Kako film mijenja svijet, ali i kako nastaju čudovišta u videoigrama

Masterclass-predavanja u okviru programa Industrija otvorena su za javnost, a moći će se pratiti od 9. do 15. studenog putem online streaminga na službenoj stranici Zagreb Film Festivalai na društvenim mrežama.

Martina Čizmić | 30.10.2020. / 10:50

Industrija (Foto: ZFF)

 Program Industrija, platforma Zagreb Film Festivala namijenjena filmskim profesionalcima, ali i svim zainteresiranima koji žele znati više o procesima nastajanja audiovizualnih djela, održat će se ove godine online tijekom sedam festivalskih dana i uz podršku partnera HUB385.

Uz ostale edukativne i praktične sadržaje program Industrije ove godine uključuje čak pet zanimljivih predavanja koja pokrivaju širok spektar tema, od uvida u kreativne metode jednog od najcjenjenijih europskih modernih redatelja današnjice, Radua Judea, preko predavanja američke script-doktorice Bobette Buster, koja će nam otkriti što stoji iza naše ljubavi prema određenim filmovima, sve do masterclassa o dizajniranju čudovišta u videoigrama, koje će održati Cornelia Geppert, kreativna šefica uspješnog njemačkog studija Jo-Mei Games.

Rumunjski redatelj Radu Jude održat će predavanje na temu sličnosti i razlika njegovih metoda pri radu na igranim i dokumentarnim filmovima, polazeći od svoje izjave kako nikad nije našao osobni filmski stil niti će ga ikada pronaći. Predavanje koje moderira redatelj Igor Bezinović ZFF donosi u suradnji s udrugom Restart. U programu Ponovno s nama na ovogodišnjem festivalu publika će imati prilike vidjeti i najnoviji Judeov film, Velika slova, ostvarenje u kojem seže duboko u arhive Ceauşescuova režima.

Očaranost na djelu: Kako film mijenja svijet naziv je predavanja američke script-doktorice Bobette Buster koje ZFF organizira u suradnji sa Savezom scenarista i pisaca izvedbenih djela (SPID). U dvosatnom predavanju Bobette Buster uz korištenje isječcima klasika analizirat će kako redatelji grade odnos s publikom korištenjem univerzalnim principima filmskog jezika te kako postavljanjem pravih pitanja zaljubljuju publiku u svoje likove.

Stalni fokus Industrije na potencijal i moguće pravce razvoja videoigara kulminirat će ove godine u čak dva predavanja posvećena ovoj rastućoj grani audiovizualne umjetnosti, i to kroz teme usamljenosti u videoigrama te mogućnosti europskih koprodukcija.

Cornelia Geppert održat će masterclass pod nazivom Videoigre: Dizajn čudovišta temeljen na ljudskim emocijama, u kojem će predstaviti igru Sea of Solitude o borbi s unutarnjim čudovištima i prevladavanju samoće. Kao vrlo osoban projekt Geppert i njezina studija Jo-Mei, igra se bavi problemima mentalnog zdravlja, a Sea of Solitude slijedi premisu da se ljudi kad postanu preusamljeni pretvaraju u čudovišta.

Stručnjak Europske komisije za financiranje kulturnog i kreativnog sektora i međusektorsko financiranje te suosnivač SpielFabriquea, francusko-njemačkog akceleratorskog programa za videoigre, Thierry Baujard, održat će predavanje pod nazivom Igre bez granica: europske koprodukcije na temu povećanja državnih potpora u europskim zemljama za proizvodnju videoigara. Francuska i Njemačka već su započele proces u kojem im se mnoge zemlje pridružuju, a tema predavanja bit će i mogući načini da i Hrvatska bude dio tog modela.

Nakon predavanja slijedi kratak panel na kojem će se razgovarati o mogućnostima sudjelovanja hrvatske industrije videoigara u europskim koprodukcijama. Panel će moderirati Srđan Laterza, a sudionici su Thierry Baujard (SpielFabrique), Andrej Levenski (Klaster hrvatskih proizvođača računalnih igara), Chris Marcich (ravnatelj HAVC-a) i Davor Švaić (ADU). Događanja koja prate segment videoigara realizirana su u sklopu projekta DigiTelling u suradnji s Francuskim institutom u Hrvatskoj i Goethe-Institutom Kroatien.

O televizijskom pripovijedanju te promicanju dramskih televizijskih projekata na međunarodnom tržištu bit će riječi na predavanju iskusnih scenaristica i producentica Helene Granqvist i Valerije Richter u organizaciji DKE – Ureda MEDIA Hrvatske i Srbije.

Važni segmenti u ciklusu proizvodnje filma, od razvoja scenarija, pripreme TV-projekata, koprodukcijskih mogućnosti do pakiranja projekta, u stalnom su fokusu Industrije, a ove godine upotpunit će ih panel-rasprava o izazovima u audiovizualnoj umjetnosti uslijed pandemije COVID-19, organizirana u suradnji s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj i DKE – Uredom MEDIA Hrvatske.

Masterclass-predavanja u okviru programa Industrija otvorena su za javnost, a moći će se pratiti od 9. do 15. studenog putem online streaminga na službenoj stranici Zagreb Film Festivalai na društvenim mrežama.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti