ZIP kreće u „crowdinvesting“ kampanju kako bi potaknuli investiranje u jednu od najatraktivnijih start-up regija u Europi

Prvi hrvatski start-up program koji se okreće „crowdinvestingu“, kako bi svakome omogućili da postane investitor i podrži nadolazeću generaciju poduzetnika sa područja srednje i jugoistočne Europe.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 16.05.2014. / 09:24

ZIP kreće u „crowdinvesting“ kampanju kako bi potaknuli investiranje u jednu od najatraktivnijih start-up regija u Europi

Prvi hrvatski start-up program koji se okreće „crowdinvestingu“, kako bi svakome omogućili da postane investitor i podrži nadolazeću generaciju poduzetnika sa područja srednje i jugoistočne Europe.

ZIP, najpoznatiji hrvatski start-up „inkubator“, prikuplja 50,000£ na vodećoj europskoj platformi za financiranje putem grupnog investiranja - Seedrs (www.seedrs.com)

Prikupljena sredstva koristit će se u obliku manjih „seed“ investicija u najbolje start-up timove u nadolazećim generacijama ZIP-a. Do sada je ZIP Startup program završilo 30-tak timova u 4 generacije, te je osnovano 16 tvrtki u Hrvatskoj i inozemstvu. 

Mihovil Barančić, suosnivač ZIP-a i predsjednik Hrvatske mreže poslovnih anđela (CRANE) izjavio je da će „crowdinvesting“ omogućiti talentiranim poduzetnicima iz srednje i jugoistočne Europe da napokon osiguraju prijeko potrebne investicije za svoje start-upove.

U regiji postoji velik broj mladih poduzetnika sa izuzetnim talentom i potencijalom, ono što svima nedostaje da ostvare uspjeh je manjak sredstava tj. investicija. Iako inicijalna svota nije velika, ona je od velike važnosti, ne samo za ZIP, nego i za cijeli regionalni start-up ekosustav.

Sa uspješnom „crowdinvesting“ kampanjom uspjeli bi financirati najbolje timove u Hrvatskoj te istovremeno možda privući timove iz susjedne Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne gore, Kosova i Makedonije u Zagreb.

Financiranje ZIP-a imat će podršku mreže mnogobrojnih partnera i mentora.

Sherewood „Woodie“ Neiss, ravnatelj Crowdfound Capital Advisors-a i jedan od tvoraca American JOBS akta rekao je: „ Osnivače ZIPa upoznao sam na Startup Campu u Rijeci gdje sam predavao o globalnom pokretu grupnog financiranja. Ostao sam impresioniram velikim potencijalom hrvatskih poduzetnika. Smatram kako će „crowdfunding“ i „crowdinvesting“ kampanja ZIP-u mnogo značiti za poduzetnike u Hrvatskoj te omogućiti nove inovacije i otvoriti nova radna mjesta. To će biti uzbudljivo razdoblje za Hrvatsku.“

ZIP je prvi start-up program izvan Ujedinjenog Kraljevstva koji prikuplja sredstva putem crowdinvesting platforme Seedrs, čije je sjedište u Londonu te je ovlaštena od strane FCA. Od nedavno je moguće koristiti ovu platformu izvan UK i to diljem EU.

Jeff Lynn, suosnivač i CEO Seedrs-a, uzbuđen je zbog širenja „crowdfunding“ uspjeha izvan granica UK u Hrvatsku, najnoviju članicu EU. 

„Kao vodeća Europska platforma za „equity crowdfunding“  Seedrs je ponosan na suradnju sa ZIP-om na ovoj uzbudljivoj kampanji. Osigurat ćemo mladim poduzetnicima da na lagan način prikupe novac od mnogobrojnih investitora bez administrativnih prepreka“ izjavio je Jeff.

Na području srednje i jugoistočne Europe postoji značajan poduzetnički potencijal sa odgovarajućim potencijalom za povrat investicija. Kombinacija kreativnosti, ambicija i vještina u Hrvatskoj rezultirat će nastajanjem kvalitetnih kompanija u nadolazećim godinama.

Gospodin Barančić dodao je kako je ZIP izabrao Seedrs ispred konkurentskih „crowdinvesting“ platformi zbog strukture koja omogućuje jednostavno rješavanje administrativnih problema nakon prikupljanja sredstava te kasnije efikasnije upravljanje, dok ostali nakon prikupljenih sredstava ostavljaju vas da sami rješavate administrativne poteškoće. 

ZIP-ova „Crowdinvesting“ kampanja počinje danas i to na spomenutoj platformi Seedrs. Kampanja će biti aktivna sljedećih 60 dana. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti