Zloglasna ransomware grupa tvrdi da je ukrala strogo povjerljive dokumente američkih sigurnosnih agencija

Zloglasna ransomware grupa ALPHV prijeti razotkrivanjem povjerljivih podataka američkih obavještajnih službi nakon kibernetičkog napada na tvrtku Technica Corporation.

Branimir Vorša | 01.02.2024. / 09:59

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U nedavnoj objavi na dark webu, ozloglašena ransomware grupa ALPHV, također poznata kao Blackcat, tvrdi da je izvela kibernetički napad i probila Technica Corporation, tehnološku tvrtku koja radi za vladu SAD-a.

ALPHV je na svom blogu objavio informaciju o curenju 300 GB povjerljivih i strogo povjerljivih dokumenata, dodajući da će, ako Technica uskoro ne odgovori, podaci biti prodani ili objavljeni. Objava na dark webu uključivala je navodni uzorak ukradenih podataka, uključujući 29 dokumenata, među kojima su ugovori Ministarstva obrane i osobni podaci zaposlenika Technice. Među ukradenim dokumentima su navodno i oni više američkih sigurnosnih agencija, uključujući i FBI.

Ransomware, ilustracija Jasna poruka kibernetičkim kriminalcima: "Mi nikad nećemo platiti otkupninu"

Analitičar kibernetičkih prijetnji, Brett Callow, naglasio je potencijalnu ozbiljnost navedenog kibernetičkog napada. Ovakvi incidenti ne bi se trebali promatrati izolirano, poručio je. Upozorio je i da bi u kombinaciji s informacijama iz drugih napada, takva kršenja online sigurnosti mogla imati značajnije posljedice.

Iz same Technice zasad nije bilo službenog komentara ili odgovora na upite medija.

ALPHV, poznati po tome što su prošle godine ometali kockarnice u Las Vegasu, ponovno su se aktivirali na dark webu, nakon što su im FBI i globalne obavještajne agencije prošlog mjeseca uklonili početnu stranicu.

Kibernetička sigurnost, ilustracija Microsoft upozorava: Sve je više kibernetičkih napada rezultat međunarodne špijunaže

Unatoč upitima, FBI nije dao nikakav komentar o tvrdnjama ALPHV-a, pribavljenim dokumentima te agencije iz napada na Technicu.

ALPHV ima povijest ciljanja kritične infrastrukture i medicinskih ustanova, poput klinika za plastičnu kirurgiju u svojim kibernetičkim napadima. Aktivnosti ALPHV-a na dark webu i dalje postoje, naglašavajući stalne izazove u borbi protiv kibernetičkih prijetnji.

Izvor: Daily Dot
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti