Znanost je čudesna: Ova mala plava točka je golim okom vidljiv jedan jedini atom

Da je znanost doista čudesna, dokazuje najnovije postignuće znanstvenika sa Sveučilišta Oxford, koji su uspjeli napraviti fotografiju okom vidljivog jednog jedinog atoma. Sada atom možete vidjeti i bez mikroskopa, golim okom, a priložena fotografija je dokaz.

Branimir Vorša | 14.02.2018. / 12:29

Fotografija jednog jedinog atoma stroncija (Foto: David Nedlinger/Oxford University) (Foto: David Nedlinger/Oxford University)

Fotografiju nazvanu "Jedan atom zarobljen u ionskoj klopci" napravio je David Nadlinger, koristeći običan digitalni fotoaparat i dugu ekspoziciju. Riječ je o atomu stroncija između metalnih elektroda međusobno udaljenih 2 milimetra, kojeg u lebdećem stanju drži vrlo snažno električno polje, osvijetljeno laserom obojanim plavo-ljubičastom bojom. Čitav eksperiment proveden je u vakuumskoj komori.

Nadlinger je za ovu nevjerojatnu fotografiju dobio i nagradu na natječaju Vijeća za istraživanja u fizici i inženjeringu za najbolju fotografiju.

"Ideja mogućnosti da vidimo jedan jedini atom golim okom činila mi se zadivljujuće izravnom i visceralnim mostom između minijaturnog kvantnog svijeta i naše makroskopske realnosti", pojasnio je Nadlinger, a prenosi New Scientist.

"Nagrađen sam ovom posebnom fotografijom minijaturne blijedoplave točkice", dodao je Nadlinger.

Atomi stroncija inače su sami po sebi relativno veliki i imaju radijus od 215 pikometara (milijarditih dijelova milimetra). Iako je to daleko ispod okom vidljive veličine, ovaj atom stroncija vidi se jer reemitira jarku svjetlost lasera.

Atomi stroncija koriste se i u atomskim satovima.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti