Fotografiju nazvanu "Jedan atom zarobljen u ionskoj klopci" napravio je David Nadlinger, koristeći običan digitalni fotoaparat i dugu ekspoziciju. Riječ je o atomu stroncija između metalnih elektroda međusobno udaljenih 2 milimetra, kojeg u lebdećem stanju drži vrlo snažno električno polje, osvijetljeno laserom obojanim plavo-ljubičastom bojom. Čitav eksperiment proveden je u vakuumskoj komori.

Nadlinger je za ovu nevjerojatnu fotografiju dobio i nagradu na natječaju Vijeća za istraživanja u fizici i inženjeringu za najbolju fotografiju.

"Ideja mogućnosti da vidimo jedan jedini atom golim okom činila mi se zadivljujuće izravnom i visceralnim mostom između minijaturnog kvantnog svijeta i naše makroskopske realnosti", pojasnio je Nadlinger, a prenosi New Scientist.

"Nagrađen sam ovom posebnom fotografijom minijaturne blijedoplave točkice", dodao je Nadlinger.

Atomi stroncija inače su sami po sebi relativno veliki i imaju radijus od 215 pikometara (milijarditih dijelova milimetra). Iako je to daleko ispod okom vidljive veličine, ovaj atom stroncija vidi se jer reemitira jarku svjetlost lasera.

Atomi stroncija koriste se i u atomskim satovima.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju