Ovo je najveća digitalna kamera ikad napravljena, a snimat će prave zvijezde

Bilježit će otprilike 20 terabajta podataka dnevno, a desetogodišnje istraživanje proizvest će katalog podataka od 15 petabajta.

Hina | 05.06.2024. / 15:00

Opservatorij Vera C. Rubin u Čileu (Foto: Afp)

S rezolucijom iznad 3,2 gigapiksela, težinom od gotovo tri tone i ambicijom provedbe desetljeća dugih istraživanja, najveća ikad digitalna kamera, izrađena u astronomske svrhe, spremna je za postavljanje na sjeveru Čilea. 

Dijelovi potrebni za sastavljanje opservatorija Vera C. Rubin, poput teleskopa i same kamere, putovali su u nekoliko vozila na vrh planine Cerro Pachon u regiji Coquimbo, na samom rubu pustinje Atacama. 

LSST kamera (Foto: Olivier Bonin/SLAC National Accelerator Laboratory)

Stuartt Corder, znanstveni čelnik udruženja sveučilišta AURA i zamjenik direktora NOIRLab centra koji će upravljati opservatorijem, izrazio je nadu da će sve biti spremno za instalaciju kasnije ove godine. 

Na službenim stranicama stoji da je opservatorij Rubin kompleksan, integriran sustav s teleskopom promjera osam metara, kamerom i automatskim procesiranjem podataka. 

Bilježit će otprilike 20 terabajta podataka dnevno, a desetogodišnje istraživanje proizvest će katalog podataka od 15 petabajta. 

Cilj istraživanja je razumjeti tamnu tvar svemira, kao i opasnost udara asteroida u Zemlju, zvijezde ili planete u blizini Sunca. 

AURA je konzorcij 47 američkih institucija i tri međunarodna partnera koji upravlja astronomskim opservatorijima za Nacionalnu znanstvenu zakladu i NASA-u. 

Altiplano Otkriveno najosunčanije mjesto na Zemlji, gdje čovjek može dobiti dozu zračenja sa Sunca kao da stoji na Veneri

Čile je domaćin mnogobrojnih astronomskih investicija zahvaljujući čistom nebu pustinje Atacama, najsuše na svijetu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti