Dan očaranosti biljkama obilježava se 17. svibnja: Bez njih život nije moguć

"Dan očaranosti biljkama" ove se godine obilježava u sklopu 105. obljetnice osnivanja Sveučilišta u Zagrebu Agronomskog fakulteta.

Hina | 11.05.2024. / 12:29

Cvijeće na prozoru, ilustracija (Foto: Getty Images)

Sedmi međunarodni ”Dan očaranosti biljkama” 2024, obilježit će se na Agronomskom fakultetu u Zagrebu u petak 17. svibnja kao dio akcije u koju su uključeni botaničari diljem svijeta, priopćeno je.
Međunarodni Dana očaranosti biljkama počeo se obilježavati u svijetu 2012. godine pod pokroviteljstvom Europske organizacije botaničara (European Plant Science Organisation - EPSO), a cilj mu je ukazati na važnost biljnih znanosti za poljoprivredu, održivi uzgoj hrane, hortikulturu i šumarstvo.

Također, cilj je ukazati na važnost uzgoja neprehrambenih proizvoda od biljnih sirovina kao što su papir, vlakna, kemikalije, energija i lijekovi, te na ključnu ulogu biljaka u očuvanju okoliša.

"Dan očaranosti biljkama" ove se godine obilježava u sklopu 105. obljetnice osnivanja Sveučilišta u Zagrebu Agronomskog fakulteta kroz niz edukativnih radionica, predavanja i drugih aktivnosti namijenjenih posjetiteljima svih uzrasta, a koje su pripremili djelatnici i studenti fakulteta.

Program se održava od 9.30 do 15 sati, a posjetitelji će moći sudjelovati u radionicama izrade bookmarka, slikanja prirodnim bojama tla i prirodnim pigmentima, testiranja osjetila i prepoznavanja biljaka mirisom ili okusom. Moći će promatrati puči listova, upoznati se s destilacijom eteričnog ulja te pripremom ljekovitih pripravaka, pogledati demonstraciju ekstrakcije ulja iz alternativne uljarice kameline ili vježbati anti-stres pilates u vrtu.

Organizirat će se i obilazak voćnjaka pod stručnim vodstvom, posjetitelji će se moći upoznati s analizama vinove loze u Laboratoriju za grožđe, mošt i vino, a moći će razgledati i traktore.

Na programu je i nekoliko predavanja, a od 11 do 12 sati strani studenti Agronomskog fakulteta predstavit će biljke iz raznih krajeva svijeta.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti