Europa lansirala posljednju raketu Vega

Arianespace je lansirao posljednju raketu Vega i postavio satelit Sentinel-2C u orbitu u okviru programa Europske unije Copernicus za praćenje Zemljinog okoliša.

Hina | 05.09.2024. / 11:40

Raketa Vega C (Foto: Arianespace)

Tanka raketa s jednim trupom, koja nema boostere pričvršćene sa strane za razliku od većih letjelica, poletjela je 4. rujna iz baze u Francuskoj Gvajani u 22:50 po lokalnom vremenu (01:50 GMT 5. rujna), pokazuju snimke.

Ovim lansiranjem završava 12-godišnja karijera male rakete koju je dizajnirala talijanska tvrtka Avio. Zamjenjuje ju ažurirana Vega C, koja bi se trebala vratiti u uporabu krajem ove godine, a koja je prizemljena u prosincu 2022. nakon što je u neuspješnom lansiranju izgubila dva moćna satelita za snimanje.

Raketa Vega C Neuspješna prva komercijalna misija europske rakete Vega-C

Satelit Sentinel-2C, kojeg je izgradio Airbus Defence & Space, zamijenit će Sentinel-2A, koji je dio para satelita koji rade u okviru programa Copernicus.

Koristit će se za proučavanje krčenja šuma, urbanog razvoja i hitnih slučajeva poput požara, poplava ili vulkanskih erupcija, rekao je novinarima voditelj jedinice Copernicus u Europskoj komisiji Mauro Facchini prije lansiranja.

Europska svemirska agencija, koja je partner EU-a na projektu, rekla je da je Copernicus najveća svjetska misija za praćenje okoliša.

Slika nije dostupna Roscosmos prekida suradnju s EU partnerima: Nema više lansiranja europskih satelita Soyuzom

Zajednički cilj šest porodica satelita Sentinel je očitavanje „vitalnih znakova“ planeta, od ugljičnog dioksida do visine valova ili temperature kopna i oceana.

Satelitske slike Copernicus Sentinel-2 2022. istaknule su ozbiljne štete od suše u dolini rijeke Po u Italiji.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti