Važno otkriće znanstvenika IRB-a o boljim električnim i katalitičkim svojstvima stakla

Znanstvenici s Instituta Ruđer Bošković istraživanjem su otkrili da se prilagodbom svojstava stakla povećava njegov potencijal za tehnološke primjene u razvoju boljih materijala za baterije nove generacije i katalizatore, priopćeno je u petak s IRB-a.

Hina | 21.06.2024. / 12:49

Sara Marijan (Foto: IRB)

U suradnji sa znanstvenicima Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu (PMF) i Fakulteta za kemijsku tehnologiju (FKT) Sveučilišta Pardubice iz Češke, znanstvenici IRB-a otkrili su da dodatak niobijevog pentoksida značajno povećava vodljivost stakla, ali i da s 20 posto niobija staklo postiže optimalnu vodljivost, no više od toga usporava vodljivost.

Ovo ispitivanje pomoglo nam je otkriti da do određene točke dodavanje niobija može biti korisno, ali dalje od toga može ometati električna svojstva materijala, objašnjava doktorandica i znanstvena asistentica u Laboratoriju za funkcionalne materijale IRB-a Sara Marijan.

Naglašava da se ishodni materijal može regenerirati i ponovno koristiti, pri čemu zadržava učinkovitost u idućem katalitičkom ciklusu. 

Štoviše, ova se stakla mogu pripremiti jednostavnim postupkom koji osigurava obnovljivost  i pojednostavljuje pripravu materijala na većim razmjerima.

Tomislav Domazet-Lošo Novo istraživanje hrvatskih znanstvenika baca drukčije svjetlo na evoluciju

Superračunalo LUMI Hrvatski znanstvenici koriste najmoćnije superračunalo u EU za napredna istraživanja DNA

Ovakva istraživanja su važna jer razumijevanje načina na koji se različiti oksidi međusobno povezuju unutar strukture stakla, otvara mogućnosti za razvoj novih vrsta natrij-ionskih baterija koje bi mogle biti učinkovitije i isplativije od trenutnih litij-ionskih opcija, zaključuju s IRB-a.

Također,  znanstvenici su dodatno potvrdili multifunkcionalnost fosfatnih stakala i staklo-keramika, te su pokazali da su električna i katalitička svojstva usko povezana sa strukturnim značajkama stakla, što omogućava njegovu daljnju prilagodbu i optimizaciju za specifične primjene.

Istraživanje mentorira Luka Pavić, a na njemu još sudjeluju Jana Pisk i Željko Skoko s PMF-a u Zagrebu te Peter Mošner i Ladislav Koudelka s FKT-a.

Rezultati istraživanja objavljeni su u nekoliko znanstvenih časopisa: Journal of Physics and Chemistry of Solids, International Journal of Minerals, Metallurgy and Materials, Journal of Non-Crystalline Solids te International Journal of Molecular Sciences.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti