Propustili ste aurore? NASA ima dobre vijesti za vas

Proteklih dana crvene i zelene aurore bile su viđene u nizu dijelova svijeta, od Njemačke, SAD-a i Velike Britanije, pa čak do Mediterana.

Hina | 16.10.2024. / 11:41

Aurora borealis iznad Huma u Istri
Aurora borealis iznad Huma u Istri (Foto: Aleksandar Merlak/Neverin/Facebook)

Američka svemirska agencija NASA u utorak je objavila da je Sunce u razdoblju solarnog maksimuma koji bi mogao trajati još godinu dana, što znači da bi se u narednim mjesecima mogle pojaviti aurore. 

NASA-ini znanstvenici pojasnili su da bi trenutni solarni maksimum, koji je počeo prije dvije godine, mogao trajati još neko vrijeme, a da će konačna potvrda ovisiti o daljnjoj analizi dosad prikupljenih podataka. Ova faza u pravilu traje između tri i četiri godine, tvrde znanstvenici. 

Solarna aktivnost prati ciklus od 11 godina, fluktuirajući između perioda mira i pojačane aktivnosti. Tijekom solarnog maksimuma događaju se sunčeve baklje i takozvana izbacivanja koronalne mase koja dovode do učestalijih geomagnetskih oluja i posljedičnih polarnih svjetlosti i aurora, piše Reuters.

Aurora borealis iznad Huma u Istri FOTO Spektakularni prizori polarne svjetlosti ponovno su noćas bili vidljivi u Hrvatskoj

Ova objava ne znači da je riječ o vrhu solarne aktivnosti kojem ćemo svjedočiti u ovom solarnom ciklusu, rekao je Elsayed Talaat, direktor za svemirsku meteorologiju u Nacionalnoj agenciji za oceane i atmosferu (NOAA). 

Iako je Sunce dosegnulo period solarnog maksimuma, trenutak kad će ono doseći sami vrh neće se identificirati godinama ili mjesecima

Proteklih dana crvene i zelene aurore bile su viđene u nizu dijelova svijeta, od Njemačke, SAD-a i Velike Britanije, pa čak do Mediterana.  

Ta se prirodna svjetla pojave kad čestice iz korone dođu u doticaj sa Zemljinim magnetskim poljem i pokreću geomagnetske oluje. 

Iako se vjerojatnost tih šarenih svjetlosnih prikaza povećava tijekom vrhunca solarne aktivnosti, NASA-ini znanstvenici pojašnjavaju da se aurore mogu vidjeti i pri smirivanju solarnih ciklusa. 
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti