Znanstvenici upozoravaju na povezanost depresije i demencije kod osoba starijih od 50 godina

Psihološko raspoloženje i pamćenje intrinzično su povezani, objasnili su znanstvenici.

Hina | 13.06.2024. / 09:54

Depresija (Foto: Getty Images)

Depresija može pridonijeti gubitku pamćenja i obrnuto, utvrdili su znanstvenici koji su pratili gotovo 8200 Britanaca kroz dva desetljeća.

Znanstvenici su utvrdili da je linearna promjena u simptomima depresije pridonijela ubrzanom gubitku pamćenja među ispitanicima starijima od 50 godina. Prosječna dob bila im je 64 godine.

No ne samo da depresija pogađa pamćenje nego vrijedi i obrnuto, zaključili su znanstvenici, u istraživanju koje je objavilo Američko medicinsko udruženje.

Brža promjena u pamćenju također je recipročno povezana s bržom promjenom simptoma depresije tijekom vremena, po američkim i britanskim znanstvenicima. U timu su bili znanstvenici i liječnici s Londonskog sveučilišnog koledža, Medicinskog centra Sveučilišta Rochester i Medicinskog fakulteta Sussexa.

Psihološko raspoloženje i pamćenje intrinzično su povezani, objasnili su znanstvenici, istaknuvši da, premda je kognitivna disfunkcija već prije povezana s depresijom, smjer te veze nije jasan.

Sudionike ispitivanja pregledavalo se svake druge godine od 2002. do 2019. testovima pamćenja i verbalne fluentnosti te procjenama simptoma depresije po Centru za epidemiološke studije. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti