Znanstvenica s Instituta Ruđer Bošković Iva Tolić za svoj rad u području molekularne biologije izabrana u punopravno članstvo Europske organizacije za molekularnu biologiju

Organizacija EMBO okuplja najbolje istraživače u području molekularne biologije u Europi i ostatku svijeta.

Martina Čizmić | 14.05.2018. / 17:46

Prof. Iva Tolić (Foto: IRB) (Foto: IRB)

Nakon što je nedavno nagrađena austrijskim Nobelom za iznimna dostignuća, znanstvenica s Instituta Ruđer Bošković prof. dr. sc. Iva Tolić izabrana je i u punopravno članstvo Europske organizacije za molekularnu biologiju (EMBO), i to zahvaljujući izvanrednim znanstvenim dostignućima u području molekularne stanične biologije, posebno u području istraživanja staničnih mikrotubula.

Osim prof. Tolić, EMBO je u punopravno ili pridruženo članstvo izabrao još 61 znanstvenika iz područja znanosti o životu koji se u svom radu ističu izvrsnim rezultatima, a povezivanjem unutar organizacije dodatno će ojačati istraživačku zajednicu kroz međunarodne znanstvene suradnje. Članovi organizacije aktivno su uključeni u njezin rad djelujući u tijelima poput vijeća, odbora i direkcija, i to sudjelujući u ocjenjivanju prijava za financiranje projekata od strane EMBO-a, mentorstvu mladih znanstvenika i davanju prijedloga za unaprjeđenje aktivnosti organizacije.

Većina novoizabranih članova, uključujući i prof. Tolić, dolazi iz 17 zemalja članica Europske konferencije za molekularnu biologiju (EMBC), EMBO-ova međuvladina tijela za financiranje. Ostali članovi izvan europskih zemalja uključuju istraživače koji trenutno rade u zemljama poput Argentine, Brazila, Indije, Japana, Kanade, Kine i SAD-a.

Članstvo u ovoj organizaciji predstavlja priznanje mom cjelokupnom znanstvenom radu i mom timu, što me čini izuzetno ponosnom i sretnom. Drago mi je da su me kolege izabrali u punopravno članstvo vodeće svjetske organizacije u području molekularne biologije, što svakako predstavlja i dodatnu motivaciju u mom budućem znanstvenom radu. U svojim aktivnostima širom svijeta EMBO je usmjeren jačanju međunarodne znanstvene suradnje i razmjene kako bi se na najbolji način iskoristilo bogato iskustvo i umreženost svih naših članova, što je jedna od najvažnijih komponentni u bavljenju znanstvenim radom na najvišoj razini, izjavila je prof. dr. sc. Iva Tolić s Instituta Ruđer Bošković.

Prof. dr. sc. Iva Tolić doktorirala je 2002. na Sveučilištu u Zagrebu, radila je na Institutu Niels Bohr u Kopenhagenu te na Sveučilištu u Firenci. Od 2004. bila je voditeljica istraživačke grupe na Institutu Max Planck za molekularnu staničnu biologiju i genetiku u Dresdenu, a od 2014. voditeljica je istraživačke grupe i znanstvena savjetnica na Institutu Ruđer Bošković. 2015. godine dobila je projekt Europskoga istraživačkog vijeća (ERC), a dobitnica je i mnogih nagrada, među kojima su Državna nagrada za znanost, Red Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića, medalja i nagrada Udruženja europskih biofizičkih društava te nagrada Ignaz Lieben Austrijske akademije znanosti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti