Znanstvenici iznenađeni: Cijepljenje kombinacijom AstraZenece i Pfizera osjetno je učinkovitije u stvaranju imuniteta od samo jednog cjepiva

Autori studije, koji su, prema vlastitim navodima, bili „iznenađeni nedvojbenim rezultatom“, preporučuju cijepljenje različitim vrstama cjepiva.

Hina | 07.06.2021. / 16:35

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Kombinacija različitih vrsta cjepiva protiv koronavirusa značajno povećava učinkovitost glede stvaranja imuniteta, priopćilo je Sveučilište Sarske u ponedjeljak.

Nakon studije provedene na 250 osoba koje su kao prvo cjepivo primile cjepivo AstraZeneca, a kao drugo Biontech/Pfizer, zabilježena je osjetno veća učinkovitost u stvaranju imuniteta nego kod osoba koje su primile obje doze cjepiva AstraZeneca, stoji u priopćenju Sveučilišta Sarske u Saarbrueckenu.

Ovakva kombinacija, kako se nadalje navodi, postiže veću učinkovitost i od dvostruke kombinacije cjepiva Biontech/Pfizer.

Kod cijepljenja različitim cjepivima dolazi do stvaranja mnogo većeg broja antitijela i tzv. T stanica.

Autori studije, koji su, prema vlastitim navodima, bili „iznenađeni nedvojbenim rezultatom“, preporučuju cijepljenje različitim vrstama cjepiva.

Biontech/Pfizer spada u noviju generaciju tzv. mRNA cjepiva, dok AstraZeneca pripada tradicionalnoj grupi tzv. vektorskih cjepiva.

Kako naglašavaju znanstvenici sa Sveučilišta u Sarskoj, aktualna studija bi trebala biti produbljena kako bi se došlo do novih saznanja glede učinkovitost i po spolu ili starosnoj dobi.

Nakon što je njemačko Savezno povjerenstvo za cijepljenje početkom travnja preporučilo da se mlađi od 60 više ne cijepe cjepivom AstraZeneca pojavio se problem s osobama koje su kao prvo cjepivo već primile AstraZenecu. Njima je naposljetku preporučeno da se cijepe ili cjepivom Biontech/Pfizer ili Moderna.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti