Znanstvenici iznenađeni: Otkrivene kosti dosad nepoznatog dinosaura, rođaka T-rexa

Radi se o kostima vrata, leđa i repa koji pripadaju novom dinosauru, dosad nepoznatom znanstvenoj zajednici.

Hina | 12.08.2020. / 14:48

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Britanski lovci na fosile pronašli su na plaži otoka Wighta, na južnoj obali Engleske, četiri kosti nove vrste teropodnih dinosaura, skupine u koju spada Tiranosaur rex, objavili su u srijedu znanstvenici Sveučilišta Southampton.

Novi dinosaur, nazvan Vectaerovenator inopinatus, živio je u razdoblju krede prije 115 milijuna godina i procjenjuje se da je bio dug do četiri metra, kazali su paleontolozi.

Naziv nove vrste odnosi se na velike zračne komore pronađene u kostima koje su prošle godine otkrivene na priobalju kod Shanklina, ljetovališta na otoku Wight.

Ti zračni džepovi, koji se mogu naći i kod današnjih ptica, bili su produžeci pluća i najvjerojatnije su pridonijeli razvoju učinkovitog sustava disanja, a istovremeno su kostur činili lakšim.

Jedan od lovaca na fosile, Rober Ward iz Stratford-upon-Avona u središnjoj Engleskoj, rekao je da se nakon otkrića osjećao "fantastično".

On i njegovi kolege odnijeli su kosti u Muzej dinosaura na otoku i znanstvenici su odmah znali da se radi o nečemu rijetkom te su ih zamolili da im daruju pronađene kosti kako bi ih mogli potpuno istražiti.

Utvrdili su da se radi o kostima vrata, leđa i repa te da pripadaju novom dinosauru, dosad nepoznatom znanstvenoj zajednici.

Chris Barker, doktorand koji je vodio istraživanje, rekao je da su bili "zapanjeni koliko je ta životinja bila šuplja". Bila je puna zračnih komora. Dijelovi kostura bili su vrlo krhki, izjavio je je Barker.

Nagađa se da je Vectaerovenator živio u području sjeverno od mjesta gdje su pronađeni ostaci i da je voda odnijela truplo u obližnji plićak.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti