Znanstvenici izradili virtualnu simulaciju svemira

Zahvaljujući superračunalu stvoren je ogroman katalog koji obuhvaća oko 25 milijardi virtualnih galaksija.

Martina Čizmić | 12.06.2017. / 16:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako znanstvenici još nisu istražili ni svemir u kojem živimo, to ih nije spriječilo da počnu razmišljati o virtualnom svemiru. Znanstvenici sa Sveučilišta u Zurichu otišli su i korak dalje i napravili simulaciju našeg cijelog svemira.

Zahvaljujući superračunalu stvoren je ogroman katalog koji obuhvaća oko 25 milijardi virtualnih galaksija koje su stvorene od 2 bilijuna digitalnih čestica.

Virtualni svemir poslužit će kao testni poligon za eksperimente koje će provoditi satelit Euclid nakon lansiranja 2020. godine. Euclid će za glavnu zadaću imati istraživanje prirode tamne tvari i tamne energije.

"Priroda tamne energije ostaje jedna od neriješenih zagonetki u modernoj znanosti", istaknuo je profesor sa Sveučilišta u Zurichu, Romain Teyssier.

Upravo će projekt Euclid pokušati rasvijetliti tamnu stranu svemira. No, kako bi to uspio, znanstvenici prije njegovog lansiranja moraju minimizirati mogućnost za pogrešku.

"Euclid će napraviti tomografsku kartu Svemira", pojasnio je Joachim Stadel sa Sveučilišta.

Znanstvenici se nadaju kako će Euclid osigurati nove informacije o prirodi tajnovite tamne energije, ali i možda otkriti novi tip čestice koji se u njoj skriva.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti