Znanstvenici na pragu revolucionarnog otkrića: Tehnologija uz pomoć koje su stvorena cjepiva protiv korone mogla bi se koristiti za liječenje srca

Znanstvenici vjeruju da bi nova RNK terapija mogla revolucionirati kardiovaskularnu medicinu i spasiti tisuće života.

Martina Čizmić | 16.04.2022. / 13:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tehnologija mRNK cjepiva, koja je u cijelom svijetu postala poznata tijekom pandemije koronavirusa, jer je omogućila brzo stvaranje učinkovitih cjepiva, mogla bi spasiti milijune života diljem svijeta i nakon pandemije.

Naime, znanstvenici sa londonskog King's Collegea iskoristili su mRNK tehnologiju kako bi proizveli proteine koji pomažu u stvaranju zdravih stanica srca, čime su napravili prvi korak ka stvaranju prvog lijeka za srčani udar.

Slika nije dostupna Čudesno spašavanje života u Švedskoj: Muškarac se srušio od srčanog udara, za tri minute dron je dostavio spasonosni defibrilator

Otkriće koje se u znanstvenim krugovima naziva "prijelomno", moglo bi tako osobama koje su doživjele srčani udar, prilikom kojeg im je oštećen srčani mišić, dati novu priliku za život.

Svi smo rođeni s određenim brojem mišićnih stanica u našem srcu i s tim istim stanicama i umiremo. Srce nema načina da se oporavi nakon srčanog udara, a naš je cilj bio pronaći lijek koji bi potaknuo preživjele stanice da se oporave, istaknuo je voditelj istraživanja, profesor Mauro Giacca.

Obnavljanje oštećenog ljudskog srca bio je samo san do prije nekoliko godina, a sad bi taj san mogao postati stvarnost, dodao je.

Slika nije dostupna Američko stručno povjerenstvo povuklo preporuku o uzimanju aspirina koja je godinama za mnoge bila "zakon"

Pojasnio je kako koriste potpuno istu tehnologiju kao i Pfizer ili Moderna u stvaranju svojih cjepiva protiv COVID-19. Ubrizgavaju mikro RNK u srce, dolaze do preživjelih stanica i potiču njihovo razmnažanje. Nove stanice bi tako mogle zamijeniti oštećene ili mrtve, a pacijent ne bi dobio ožiljak već novo mišićno tkivo.

Uz to što rade na terapiji koja bi pomogla srcu da se oporavi, također razvijaju i lijek koji bi spriječio da stanice, tijekom srčanog udara, odumiru.

Znanstvenici vjeruju da bi nova RNK terapija mogla revolucionirati kardiovaskularnu medicinu i spasiti tisuće života.

Slika nije dostupna Liječnici savjetuju kako preživjeti napete nogometne utakmice i izbjeći rizik od srčanog udara

No, prije nego ova terapija postane dostupna liječnicima i pacijentima, mora proći klinička testiranja. Do sad su testovi na oštećenim svinjskim srcima bili izuzetno uspješni, a hoće li jednak uspjeh imati i na ljudskim srcima znat će se čim se provedu klinička ispitivanja, koja bi trebala započeti u sljedeća dva tjedna.

Izvor: The Times

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti