Znanstvenici na pragu velikog otkrića: Telefone ćemo puniti 4 puta godišnje

Potpuno novi materijal koji će se koristiti za izradu baterija napokon će povećati dužinu njihova trajanja.

Monika Nožić Monika Nožinić | 04.07.2017. / 07:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Znanstvenici sa Sveučilišta Michigan uspjeli su proizvesti novu vrstu materijala za procesore koji troši 100 puta manje energije u odnosu na poluvodički sustav koji je trenutno u upotrebi. To znači da bi telefoni bliske budućnosti trebali trošiti i do 100 puta manje energije i, što je najvažnije, puniti se puno rjeđe.

Pomoću nove tehnologije omogućit će se punjenje telefona i drugih mobilnih uređaja jednom u tri mjeseca. Materijal pod nazivom "magnetoelektrični multiferoik" formiran je od tankih slojeva atoma koji stvaraju magnetski polarni film koji će uređajima omogućiti da rade na principu energetskih udara umjesto stalnog dotoka struje. Ovo će omogućiti smanjenje potrošnje energije, odnosno korištenje samo djelića iskorištene energije jer poluvodiči rade na principu kontinuiranog protoka struje.

S ovim materijalom moguće je izraditi ekosustav uređaja koji zahtijevaju manje punjenja, što bi moglo biti korisno za razvoj moćnih i energetski učinkovitijih industrijskih i medicinskih uređaja, a više o ovoj metodologiji možete pročitati u studiji objavljenoj u časopisu Nature.

Iako je tehnologija obećavajuća, znanstvenici zasada nisu objavili cijenu baterije, kao ni njezin utjecaj na okruženje i životnu sredinu. Nažalost, ovakve baterije za komercijalnu upotrebu neće biti spremne još neko vrijeme, točnije sigurno ne prije 2030. godine, ali do tada ćemo vjerojatno svi imati čipove pa nam baterije više i neće biti toliko bitne.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti