Znanstvenici napravili premaz za WC školjku na koji se izmet ne lijepi i koji štedi do 90 posto vode za ispiranje

Za sve one koji se ne vesele čišćenju WC školjke nakon velike nužde, evo dobrih vijesti. Znanstvenici su pronašli rješenje pomoću kojega ćete zauvijek moći umiroviti četku za WC školjku.

Branimir Vorša | 20.11.2019. / 11:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Znanstvenici sa Sveučilišta Penn State napravili su supersklizak premaz u obliku spreja, koji je sklizaviji od teflona, a prilikom testiranja pokazalo se da smanjuje lijepljenje izmeta i do 90 posto. Stoga je potrebno i mnogo manje vode za njegovo uklanjanje s površine WC školjke te bi na taj način moglo kućanstvima konsolidirati budžete barem na računu mjesečne potrošnje vode.

Bio sam jako sretan kad sam vidio koliko je lagano izmet otklizao s premazane površine, rekao je Tak-Sing Wong sa spomenutog sveučilišta.

S Wongom su još 2015. godine kontaktirali znanstvenici sa Sveučilišta Cranfield te od njega zatražili pomoć u odštopavanju njihove nove WC školjke, koju su dizajnirali za korištenje u zemljama u razvoju.

Pametna četkica za zube (Foto: Oral-B) Pametna četkica za zube čisti mjesta za koja i ne znate da postoje

Zavjesa GUNRID IKEA donosi inovaciju u pročišćavanju zraka – pomoću zavjesa

Moja istraživačka skupina poznata je po razvoju vrlo skliskih premaza koji odbijaju ljepljive supstance, pojasnio je Wong.

U narednih nekoliko godina on i njegov tim razvili su premaz koji su nazvali "tekuća ukopana glatka površina" (liquid entrenched smooth surface, ili skraćeno Less). Less se sastoji od dva dijela. Bazni dio se veže za površinu WC školjke i ima takozvane nanodlake koje su milijardu puta tanje od ljudske kose. Na bazni dio dodali su fini sloj silikonskog ulja. Sve skupa, za nanošenje premaza na WC školjku nije potrebno niti pet minuta.

Wong i njegov tim tijekom testiranja isprva nisu koristili pravi ljudski izmet, već su ga napravili po južnoafričkom receptu, ali su ga napravili u nekoliko serija različitih gustoća. Da bi oponašali stvarne uvjete obavljanja velike nužde, napravili su sustav koji je ispuštao sintetički izmet s visine od 40 centimetara na testne ploče pod nagibom od 45 stupnjeva. Nakon toga su pomoću fluorescentne boje umiješane u sintetički izmet mjerili koliko je vode potrebno da se prljavština ukloni, zajedno s vidljivim tragovima.

U konačnici je bilo potrebno čak 90 posto manje vode za čišćenje nego što je to uobičajeno, pokazala su testiranja.

Nakon tih testiranja na red su došla i ljudska testiranja pa nakon što je Wongov tim osigurao više anonimnih donatora, počela je iduća faza.

Sad su Wong i njegov tim pravi ljudski izmet koncentrirali na vodoravnu keramičku ploču površine istovjetne onoj u pravim WC školjkama. Nakon što bi izmet proveo određeno vrijeme tako, tim bi nagnuo ploču okomito i promatrao što se događa. Njihov Less posao je obavio savršeno.

Osim toga, daljnja testiranja pokazala su da je njihov premaz odličan i u sprječavanju skupljanja bakterija u WC školjki.

Isto tako, otkrili su da se premaz treba nanijeti nakon otprilike 50 ciklusa ispiranja.

Za ispiranje WC školjki dnevno se koristi u svijetu 141 milijarda litara vode, odnosno šest puta više nego što trenutačno iznosi dnevna potrošnja pitke vode u Africi, ističe Wong. Izrazio je i nadu da bi njihov proizvod mogao pomoći u rješavanju problema potrošnje vode u svijetu, jer ako oduzmete 90 posto od 141 milijarde litara vode, uštedjeli ste strahovito mnogo vode dnevno.

Istraživanje Wongova tima nije prošlo bez kritike, a neovisni stručnjak Mark Miodownik s UCL-a se pita što se događa s kemikalijama nakon što se taj čudesan premaz i razgradi tijekom uporabe i postoje li štetne posljedice tog procesa za okoliš.

Izvor: Guardian

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti