Znanstvenici nude 250.000 dolara onome tko može pročitati karbonizirane svitke stare 2000 godina

Sve dosad, sadržaj svitaka iz Herkulaneumske knjižnice ostao je posve nepoznat, no stvari je promijenilo korištenje umjetne inteligencije i rentgenskih slika visoke rezolucije.

Branimir Vorša | 19.03.2023. / 08:29

Karbonizirani svitak iz Herkulaneumske knjižnice
Karbonizirani svitak iz Herkulaneumske knjižnice (Foto: scrollprize.org)

Znanstvenici 250.000 dolara nagrade svakome tko može pročitati niz 2000 godina starih rukopisa koji su karbonizirani tijekom erupcije vulkana Vezuva.

Spomenuta erupcija uništila je Pompeje 79. godine poslije Krista, a stotine tekstova iz knjižnice u Herkulaneumu bile su zatrpane i karbonizirane. Rukopisi su se pojavili 1752. godine u vili u blizini Napuljskog zaljeva, za koju se nekada vjerovalo da je pripadala tastu Julija Cezara, ali njihov je sadržaj ostao misterij, jer su znanstvenici ocijenili da su previše krhki da bi se otvorili.

Tim znanstvenika je međutim sada pokrenuo natjecanje, nakon što su pokaazali da sustav umjetne inteligencije može izdvojiti slova i simbole iz rendgenskih slika dokumenata visoke rezolucije. Taj algoritam strojnog učenja uvježban je za čitanje tinte na površinskim i skrivenim slojevima neotvorenih svitaka.

Pokazali smo kako se može čitati svitke Herkulaneuma. To nam daje priliku otkriti 50, 70, možda 80 posto cijele kolekcije. Napravili smo brod. Sada želimo da se svi popnu i plove s nama, rekao je profesor Brent Seales za britanski list The Guardian. Seales je voditelj istraživanja u kojem je za čitanje svitaka korištena umjetna inteligencija i informatičar sa Sveučilišta Kentucky.

Znanstvenici objavljuju softver koji su koristili plus tisuće 3D rendgenskih slika dva neotvorene karbonizirana svitka te tri fragmenta papirusa kako bi pomogli drugima da dešifriraju te dokumente. Nadaju se da će im znanstveni timovi iz cijelog svijeta moći pomoći da poboljšaju softver za umjetnu inteligenciju i postignu svoj cilj.

Imamo natjecanje kako bismo mogli povećati svoju sposobnost izdvajanja sve više i više teksta, rekaao je Seales.

Svaka znanstvena grupa borit će se za nagradu od 150.000 dolara. Taj novac će dobiti onaj tko prvi pročita četiri odlomka teksta iz unutarnjih slojeva svitaka prije kraja 2023. godine. Dodatnih 100.000 dolara u nagradama također će biti dostupno onima koji mogu detektirati tintu na svicima iz 3D rendgenskih snimaka.

Izvor: The Guardian

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti