Znanstvenici objavili šokantnu projekciju ljudskog izgleda u budućnosti: "Onda se zatvara jedan začarani krug..."

Bolesti modernog doba su tu. Znanstvenici su objavili šokantnu projekciju ljudskog izgleda u budućnosti, a sve zbog digitalnih navika i tehnologije. Pazite li vi na svoje držanje dok "skrolate" po ekranima?

DNEVNIK.hr | 04.11.2022. / 22:03

Galerija

Dnevno provodim 5-7 sati nažalost, nekad manje, nekad više pa nastojim se držat što ravnije, ali ovisi, kaže Nika iz Rijeke

Prilikom korištenja mobitela, pisanja poruka trebali bi paziti na vaše držanje i posturu tijela jer u budućnosti zbog prekomjernog korištenja tehnologije tijelo žene moglo bi izgledati drugačije. Objavili su to znanstvenici iz Kalifornije. Pogrbljena ramena. Skvrčeni prsti. Zadebljali vrat. Ta budućnost - već je stigla.

Bolesti modernog doba Bolesti modernog doba - 4 (Foto: DNEVNIK.hr)

Najčešće pacijenti nam dolaze s promjenama na kralježnici, vratnoj kralježnici, lumbalnoj kralježnici, ali i bolovima u šakama, stopalima, zapravo cijelom koštano zglobnom sustavu, kaže Adelmo Šegota, fizijatar- reumatolog u KBC Rijeka.

Alarme tijela treba ugasiti na vrijeme.

Onda se zatvara jedan začarani krug gdje vi više ne možete djelovati sa preventivnim mjerama, fizikalnim terapijama i lijekovima, zglobovi se ukočuju, postaju degenerativni i dolazi do problema koji jedino možemo operacijski riješiti, kaže Danijela Lopac, specijalist ortopedije u klinici za ortopediju u Lovranu.

Prevencija je zato najbolji lijek. Prvi korak je pravilno sjedenje, kretanje i vježbe.

Pacijent uzme neku mekaniju lopticu u šaku, može ju lagano stisnuti i zadržati par sekundi i opustiti. Za vratni dio i leđa pokušamo pacijenta ispraviti, vrat držati ravno, glavu želimo izdužiti. Tu pozu zadržavamo 5-10 sekundi i opustimo. Pozicionirat ćemo podlakticu na zid ili štok od vrata pogurati cijelo tijelo lagano prema naprijed zadržat poziciju 10-ak sekundi i opustit, ponoviti 10-ak puta, opisao je fizioterapeut Andrej Radulović.

Vodite brigu o zdravoj prehrani, ali i redovitom odmoru od tehnologije.

Tu pametni uređaji, mogu raditi za vas, mene je sat upravo upozorio da predugo sjedim i da mi je potrebna šetnja, kazala je reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić Mezga.

I taj savjet treba poslušati jer, osim zdravstvenih problema, sve ovo narušava i estetski izgled. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti