Znanstvenici oduševljeni: Osobe koje su primile dvije doze ovih cjepiva mogle bi biti zaštićene od COVID-19 godinama

Rezultati istraživanja pokazuju da se i četiri mjeseca nakon cijepljena proizvode visoke razine antitijela.

Martina Čizmić | 29.06.2021. / 09:12

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Nova studija, objavljena u časopisu Nature, sugerira da su mRNA cjepiva protiv COVID-19 izuzetno učinkovita te da stvaraju trajnu zaštitu protiv bolesti.

Kako se navodi, u istraživanju je sudjelovala 41 osoba koje su bile cijepljene s dvije doze Pfizer/BioNTech cjepiva. Među njima je bilo osam osoba koje su preboljele COVID-19.

Analizom njihove krvi, znanstvenici su otkrili da je i 15 tjedana nakon prve doze cjepiva, specijalizirana struktura koja se zove germinativni centar, a koja čini limfni čvor i u kojoj se stvaraju limfocitne B stanice, bila visoko aktivna, a broj stanica koje su mogle prepoznati koronavirus nije se smanjivao. To znači da je imunološki sustav i četiri mjeseca nakon cijepljenja u velikoj količini proizvodio antitijela koja štite od infekcije.

U prijevodu, njihovi rezultati ukazuju na to da će većina ljudi koji su cijepljeni visokoučinkovitim mRNA cjepivima biti dugotrajno zaštićeni od postojećih inačica koronavirus. Iako su testirali razinu zaštite nakon četiri mjeseca, uvjereni su da bi, zbog razine antitijela u krvi, ta zaštita mogla trajati i godinama, odnosno sve dok se koronavirus i njegove varijante značajno ne promijene. Dodaju kako osobama koje su dobile dvije doze ovih cjepiva vjerojatno neće trebati dodatna, 3. doza cjepiva.

Što se tiče drugih cjepiva, znanstvenici ističu kako bi se ovi rezultati mogli primijeniti i na sve one koji su cijepljeni Moderninim cjepivom, jer se ono temelji na istoj tehnologiji. Ostala cjepiva, poput onog tvrke Johnson&Johnson nisu bila uključena u istraživanje jer se temelje na drugoj tehnologiji.  

Izvor: Nature

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti