Znanstvenici otkrili da u svemiru postoje i bolja mjesta za život od Zemlje

Otkrili su kako na brojnim egzoplanetima postoje učinkovitije struje koje čine oceane povoljnijim mjestima za razvoj biološkog života.

Martina Čizmić | 25.08.2019. / 09:47

Potencijalno naseljivi egzoplaneti, ilustracija (Foto: NASA/JPL-Caltech)

Znanstvenici su do sad bili uvjereni kako je kombinacija udaljenosti od Sunca i samih uvjeta na planetu, učinila Zemlju savršenim mjestom za razvoj života. No nedavno objavljena studija otkrila je kako u svemiru zapravo postoji mnogo mjesta na kojima bi se mogao razviti život, a neka od njih imaju čak i bolje uvjete od ovih na Zemlji.

To je iznenađujući zaključak, istaknula je voditeljica istraživanja dr. Stephanie Olson sa Sveučilišta u Chicagou te dodala: pokazuje nam da uvjeti na nekim egzoplanetima mogu biti povoljniji za život.

Otkriće egzoplaneta ubrzalo je potragu za životom izvan Sunčevog sustava. Ali velike udaljenosti na kojima se ti egzoplaneti nalaze onemogućava njihovo istraživanje klasičnim svemirskim letjelicama i sondama. Zato se znanstvenici okreću različitim naprednim teleskopima kako bi saznali kakvi uvjeti vladaju na površini tih egzoplaneta.

Za potrebe ove studije, koristili su se NASA-inim alatima. Točnije ROCKE-3D programom koji je razvio NASA-in Goddard Institute for Space Studies (GISS), kako bi lakše simulirali klimu i oceane na različitim tipovima egzoplaneta.

Naš je rad bio usmjeren na identificiranje oceana na egzoplanetima koji imaju najveći potencijal za život. Život u oceanima na Zemlji ovisi o strujama koje nutrijente podižu s dna prema površini. Što je struja jača, veća je biološka aktivnost. Upravo smo to tražili i na egzoplanetima, istaknula je dr. Olson.

Otkrili su kako na brojnim egzoplanetima postoje učinkovitije struje koje čine oceane povoljnijim mjestima za razvoj biološkog života.

To pokazuje da Zemlja možda baš i nije najbolje mjesto za život te da život na nekom drugom planetu možda uživa u još povoljnijim uvjetima za razvoj, pojašnjava dr. Olson.

Problem je što ljudi trenutno nemaju toliko specijalizirane teleskope koji bi mogli identificirati egzoplanete koji imaju savršene uvjete za život, ali, dodaje dr. Olson, "sad znamo što tražimo i moramo krenuti tražiti u tom smjeru".

Izvor: Eurekalert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti