Znanstvenici otkrili neobičan trend kod morskih riba, ali ne znaju što ga uzrokuje

Ovaj je trend, zasad, zabilježen samo kod morske ribe.

Martina Čizmić | 17.10.2023. / 08:48

Riba
Riba (Foto: DNEVNIK.hr)

Znanstvenici su sve zabrinutiji zbog promjena koje primjećuju u biljnom i životinjskom svijetu. Neke se promjene mogu direktno povezati s klimatskim promjenama, dok je uzrok kod drugih još uvijek nepoznat.

Jedan je od takvih slučajeva i onaj koji je otkrio tim znanstvenika, predvođen makroekologinjom Sveučilišta York Ines Marins. Oni su analizirali veličinu brojnih biljaka i životinja diljem svijeta. Koristeći podatke iz baze podataka BioTIME, tim je uspoređivao veličinu biljaka i životinja zabilježenu između 1960. i 2020. godine.

Ribe u Jadranu Nestaje Jadran kakvog znamo, stigle su i najgore invazivne vrste riba: "Jedan ubod može biti smrtonosan"

Ono što su otkrili izazvalo je zabrinutost u znanstvenim krugovima. Iako je veličina tijekom godina varirala kod različitih vrsta, zasigurno su utvrdili da se morske ribe - smanjuju.

Ne samo da su ribe veličinom sve manje već su otkrili i da u određenim ekosustavima broj jedinki veće riblje vrste opada, a zamjenjuju ih jedinke manje vrste. U prijevodu, ukupna biomasa svih riba na tim područjima ostala je gotovo jednaka, ali sad ima više manje ribe.

Studija koju su proveli, a koja je objavljena u časopisu Science, pokazala je da se takav obrazac pojavljuje kod morskih riba diljem svijeta. Zaključili su da je veličina tijela ključni faktor zbog kojeg neke vrste riba zamjenjuju druge u različitim ekosustavima. Primjerice, velikog bakalara sve više zamjenjuje manja skuša.

Najdublje snimljena riba VIDEO Riba na ovoj snimci snimljena je na dosad najvećoj morskoj dubini - 8336 metara!

Kao znanstveniku zaista je fascinantno saznati kako se neki aspekti prirode drastično mijenjaju, dok drugi aspekti prirode pokazuju znatnu stabilnost, kaže profesor ekologije sa Sveučilišta Maine Brian McGill, koji je sudjelovao u radu znanstvenog tima. Ali ekonomski gledano, ovo ima velike praktične implikacije u državi koja se temelji na ribarstvu kao što je Maine. Velike ribe preferirane su mete za ribolov, ali vrste velikih riba postaju sve manje i zamjenjuju se manjim vrstama. Sada znamo da se to ne događa samo u zaljevu Maine, nego diljem svijeta.

Ističe kako će znanstvenici morati dodatno istražiti zašto je ta promjena zabilježena (zasad) samo kod morskih riba.  

Izvor: University of Maine

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti