VIDEO Riba na ovoj snimci snimljena je na dosad najvećoj morskoj dubini - 8336 metara!

U potpuno mračnom i nevjerojatno dubokom dijelu Tihog oceana nedaleko od obale Japana snimljena je riba koja je postavila novi dubinski rekord.

Branimir Vorša | 03.04.2023. / 10:36

Najdublje snimljena riba
Najdublje snimljena riba (Foto: The University of Western Australia/Youtube)

Japanski znanstvenici snimili su ribu puža na 8336 metara ispod razine mora u blizini obale Japana. Riječ je o najvećoj dubini na kojoj je dosad snimljena neka riblja vrsta. Prethodni rekord iznosio je isto 8178 metara dubine, a ta je snimka napravljena u Marijanskoj brazdi.

Toplinski val, ilustracija Na dnu oceana otkrivena pojava koja je zabrinula znanstvenike

Znanstvenici su spustili autonomnu "lender" kameru u brazdu Izu-Ogasawara blizu Japana i snimili ribu puža, za koju su procijenili da je na najvećoj dubini koju bilo koja riba može preživjeti ili vrlo blizu nje, prenosi BBC News.

Ako je rekord oboren, onda je to samo neznatno, potencijalno za samo nekoliko metara, rekao je za novine profesor Alan Jamieson, znanstvenik za duboko more sa Sveučilišta Western Australia.

Znanstvenici smatraju da snimljena riba puž pripada vrsti Pseudoliparis, no nisu uhvatili primjerak kako bi u potpunosti identificirali vrstu. Umjesto toga znanstvenici su uhvatili nekoliko riba malo više u vodi, na dubini od 8022 metra, koje su identificirane kao Pseudoliparis belyaevi, te postavili rekord za najdublju ribu ikad ulovljenu.

Morska zvijezda, ilustracija Znanstvenici su zbunjeni: Nešto ubija morske zvijezde i pretvara ih u hrpu "pokvarenog mesa"

Prethodna najdublja snimljena riba u Marijanskoj brazdi identificirana je kao marijanska riba puž 2014. godine. Ribe puževi žive u najdubljem dijelu oceana, poznatom kao hadal zona, gdje dubine dosežu 6000 do 11.000 metara i gdje vlada potpuni mrak, prema podacima National Oceanic and Atmospheric Associationa.

Jamieson nagađa da su ribe mogle preživjeti veće dubine od onih pronađenih u Marijanskoj brazdi zbog malo toplijih voda u brazdi Izu-Ogasawara.

Predvidjeli smo da će tamo biti najdublja snimljena riba i predvidjeli smo da će to biti riba puž. Frustriran sam kada mi ljudi kažu da ne znamo ništa o dubokom moru. Znamo. Stvari se jako brzo mijenjaju, rekao je na kraju Jamieson.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti