Znanstvenici zabrinuti zbog sve češćih toplinskih valova koji se događaju na mjestu na kojem ih nitko ne bi očekivao

Svjetski oceani apsorbiraju oko 90 posto pretjerane topline koja nastaje globalnim zagrijavanjem, što je rezultiralo povećanjem prosječne temperature oceana za 1,5 stupnjeva Celzija u posljednjih sto godina.

Martina Čizmić | 24.03.2023. / 08:46

Toplinski val, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Klimatske promjene, zagrijavanje atmosfere, sve češći toplinski valovi na kopnu, čini se imaju svoju inačicu i u svjetskim morima. I to zabrinjava znanstvenike.

Istraživanje koje je provela američka Nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA). a koje je objavljeno u časopisu Nature Communications, pokazalo je kako se toplinski valovi ne događaju samo na površini oceana, već i u njegovim dubinama.

Istraživači iz NOAA koristili su kombinaciju promatranja na terenu i računalnih modela kako bi generirali prvu široku procjenu toplinskih valova na dnu oceana i to u kontinentalnim vodama koje okružuju Sjeverne Amerike.

Vrućina Je li ovo rješenje za smanjenje smrtnosti od toplinskih valova?

Istraživači su istraživali morske toplinske valove na površini mora više od desetljeća. Ovo je prvi put da smo uspjeli zaista uroniti dublje i procijeniti koliko je ovih ekstremnih događaja koji se pojavljuju na manjim dubinama, istaknuo je voditelj studije, istraživač u NOAA-inom Laboratoriju za fizičke znanosti, Dillon Amaya.

Pojasnio je kako morski toplinski valovi dramatično utječu na zdravlje oceanskog ekosustava diljem svijeta jer onemogućavaju proizvodnju i distribuciju organizama kao što su planktoni, ali i kretanje velikih životinja poput kitova. Upravo su zato znanstvenici željeli proučiti i pokušali predvidjeti pojavu, intenzitet i trajanje takvih događaja.

Iz NOAA upozoravaju kako svjetski oceani apsorbiraju oko 90 posto pretjerane topline koja nastaje globalnim zagrijavanjem, što je rezultiralo povećanjem prosječne temperature oceana za 1,5 stupnjeva Celzija u posljednjih sto godina. No, posebno zabrinjava, što su u posljednjem desetljeću, morski toplinski valovi postali 50 posto učestaliji nego prije.

Vrućina Stručnjaci sve zabrinutiji: Svijetu prijeti "tihi ubojica" koji bi do kraja stoljeća mogao ubijati više ljudi nego rak

Znanstvenici su se do sad bili fokusirali na povećanje temperature oceana i mora na njegovoj površini, dok je utjecaj globalnog zagrijavanja na biljke i životinje koje obitavaju na dnu, ostao neistražen.

Stoga su znanstvenici u NOAA koristili podatke koje su imali, ali i računalne modele kako bi simulirali oceanske struje i utjecaj atmosfere na temperaturu oceana i mora, kako bi dobili podatke za ona razdoblja u kojima ih nemaju. Takvom tehnikom uspjeli su rekonstruirati globalne vremenske uvjete sve do početka 19. stoljeća.

Analizom podataka, znanstvenici su otkrili da toplinski valovi na dnu oceana traju dulje i ostavljaju značajnije posljedice od toplinskih valova na površini. Ističu da se površinski i dubinski toplinski valovi u oceanima mogu pojaviti istovremeno i na istoj lokaciji, što dodatno utječe na morski ekosustav. Još je gore, kad se dubinski toplinski val pojavi bez značajnog zagrijavanja površine, pa ribari, ali i znanstvenici, jednostavno ne budu svjesni što se događa ispod površine i kakav utjecaj ima na ekosustav na dnu.

Do sad su neobično visoke temperature na dnu oceana povezane s pojavom invazivne ribe lav, bijeljenja koralja i smanjenja broja koraljnih riba, slabijeg preživljavanja mlađi atlantskog bakalara te nestanka jastoga uz obalu New Englanda.

Prirodne katastrofe uzrokovane klimatskim promjenama, ilustracija Klimatski modeli potvrđuju: Očekuje nas kataklizmički događaj koji će dovesti do masovnog izumiranja živih bića

Autori ističu kako će biti važno zadržati postojeći sustav promatranja i razviti novi način promatranja u stvarnom vremenu kako bi se na vrijeme upozorilo na povećanje temperature na dnu oceana.

Jasno je da moramo posvetiti veću pozornost oceanskom dnu, gdje žive neke od najvrjednijih vrsta, a koje mogu iskusiti potpuno drugačije toplinske valove od životinja na površini oceana i mora, istaknuo je suautor istraživanja, oceanograf Michael Jacox.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti