Klimatski modeli potvrđuju: Očekuje nas kataklizmički događaj koji će dovesti do masovnog izumiranja živih bića

Kataklizmički događaji koji su doveli do masovnog izumiranja živih bića na Zemlji nisu ništa novo. Međutim, ljudska aktivnost i zagrijavanje planeta mogli bi dovesti do takvog događaja i prije nego što mislimo.

Martina Čizmić | 02.08.2022. / 12:11

Prirodne katastrofe uzrokovane klimatskim promjenama, ilustracija
Prirodne katastrofe uzrokovane klimatskim promjenama, ilustracija (Foto: Getty Images)

Znanstvenici pomno prate što se događa s našom klimom i različitim modelima pokušavaju predvidjeti što nas čeka u budućnosti. No, posljednji klimatski modeli do kojih su došli znanstvenici ukazuju na to da bismo u veoma bliskoj budućnosti mogli doživjeti kataklizmički događaj koji će utjecati na sva živa bića na svijetu.

U studiji koju je objavio klimatski znanstvenik s japanskog Sveučilišta Tohoku u časopisu Biogeosciences proučavao je modele masovnog izumiranja u Zemljinoj povijesti, kojih je dosad bilo nekoliko. Radi se o događajima koji su često slijedili nakon značajnih klimatskih promjena (ekstremnog zagrijavanja ili ekstremnog hlađenja), a koje su obično potaknuli udari asteroida ili vulkanska aktivnost.

Slika nije dostupna Stručnjaci za klimu upozorili: Klimatska prijetnja je sve veća i donosi sve veće katastrofe

No, kad je Kuhio Kaiho pokušao izračunati stabilnost prosječne temperature Zemljine površine i bioraznolikost na našem planetu, otkrio je neočekivan linearni učinak. Što je veća promjena u temperaturi, to je veća stopa izumiranja.

U slučaju globalnog hlađenja najviše živih bića izumire ako temperatura padne za oko sedam stupnjeva. S druge strane, u slučaju globalnog zagrijavanja isti je scenarij ako se temperatura podigne za oko devet stupnjeva.

Kako ističe Kaiho, to je puno više od prethodnih procjena, koje su sugerirale da bi porast temperature od 5,2 Celzijeva stupnja rezultirao masovnim pomorom morskih životinja.

Samo za usporedbu, prema trenutačnim podacima, do kraja ovog stoljeća površinska temperatura mogla bi porasti za više od četiri Celzijeva stupnja.

Kaiho ipak ima dobre vijesti. Globalno zagrijavanje kakvo je izazvalo posljednji pomor ne bi se trebalo dogoditi barem do 2500. godine. No, to ne znači da čovječanstvo može bezbrižno zagrijavati Zemlju svojim aktivnostima.

Naime, za razliku od posljednjeg masovnog izumiranja, koje se dogodilo prije otprilike 250 milijuna godina (kad je izumrlo oko 95 posto svih živih bića u tom vremenu), današnje zagrijavanje odvija se u puno kraćem vremenskom razdoblju. Stoga Kaiho upozorava kako bi do izumiranja moglo doći jer se živa bića jednostavno neće uspjeti dovoljno brzo prilagoditi promjenama.

Temperature u Hrvatskoj u posljednjih 120 godina Još uvijek ne vjerujete u globalno zatopljenje? Možda će vas ova grafika uvjeriti

Predviđanje o budućim antropogenskim magnitudama izumiranja korištenjem samo površinske temperature je komplicirano jer se razlozi za izumiranje razlikuju, ističe Kaihu.

Ipak, dodaje kako, bez obzira na to kad bi moglo doći do masovnog izumiranja, ono će se sigurno dogoditi ako ljudi ne promijene svoj odnos prema klimatskim promjenama i svijetu oko sebe.

Izvor: Biogeosciences

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti