Cjepivo protiv COVID-19 pozitivno utječe na mentalno zdravlje imuniziranih Ameirkanaca, čak i nakon prve doze, objavilo je Sveučilište Južne Kalifornije.

Istraživanje koje je financirala zaklada Billa i Melinde Gates provedeno je na oko 8000 Amerikanaca.

Testiranje na COVID-19, ilustracija Velika britanska studija pokazala zašto je važno testirati i cijepljene protiv COVID-19

Cijepljenje može poboljšati kvalitetu života, rezultate na poslu, omogućiti ljudima da nastave s uobičajenim aktivnostima, da postanu društveno aktivniji, vrate se u ured ili da se zaposle, rekli su znanstvenici.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio je da su "javnozdravstvene mjere, poput fizičkog razmaka, nužne u suzbijanju pandemije", ali i da "kod ljudi stvaraju osjećaj izoliranosti i usamljenosti te mogu izazvati stres i tjeskobu".

Cijepljenje može spriječiti te štetne posljedice, uključujući "nedostatak intimnih kontakata" za koje stručnjakinja sa Sorbonne Louise Kirsch i kolege sa University Collegea u Londonu kažu da je "povezan s pojačanom tjeskobom i većom usamljenošću".

Cjepiva AstraZenece i Pfizera Istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji pokazalo da zaštita cjepivima opada nakon 6 mjeseci

Studija Kirsch, provedena tijekom prvog zatvaranja prošle godine, ukazuje na "važnu ulogu interpersonalnog i osobito intimnog kontakta u stresnim vremenima".

Intimni, nasuprot prijateljskom i profesionalnom kontaktu bio je najmanje uskraćen u pandemiji, ali upravo ovi drugi su se pokazali najvažnijim za psihološko zdravlje, piše u studiji.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju