Velika britanska studija pokazala zašto je važno testirati i cijepljene protiv COVID-19

Autori studije ističu kako je upravo zbog ovih podataka nužno redovito testirati i cijepljenje osobe, bez obzira na to imaju li i kakve simptome.

Martina Čizmić | 03.09.2021. / 11:23

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Osobe koje su potpuno cijepljene (primile su obje doze cjepiva), ako i obole od COVID-19, dva puta češće nemaju nikakve simptome od osoba osoba koje nisu cijepljene, pokazala je velika britanska studija čiji su rezultati objavljeni u časopisu The Lancet.

Studija je provedena na King's College u Londonu, između prosinca 2020. i srpnja 2021. i pokazala je da je od gotovo milijun cijepljenih odraslih osoba, manje od 0,2 posto dobilo COVID-19 nakon cijepljenja. Od tih manje od 0,2 posto, 94 posto nije imalo nikakve simptome.

Slika nije dostupna Primili ste obje doze cjepiva protiv COVID-19 i što sad? Donosimo odgovore na neke od najčešćih nedoumica

Također, ističu kako je vjerojatnost da će oboljeti od COVID-19 i imati pet ili više simptoma u prvom tjednu bolesti smanjena za trećinu kod cijepljenih osoba, dok je vjerojatnost za hospitalizaciju smanjena za dvije trećine.

Autori studije ističu kako je upravo zbog ovih podataka nužno redovito testirati i cijepljenje osobe, bez obzira na to imaju li i kakve simptome. To je pogotovo važno za one osobe koje su u bliskom kontaktu s necijepljenim osobama ili ranjivim skupinama.

Slika nije dostupna Znanstvenici razvili uređaj koji može "nanjušiti" koronavirus, ali i brojne druge bolesti

Jedna od koautorica studije, dr. Claire Steves, istaknula je kako ova studija pokazuje koliko su cjepiva važna u sprječavanju širenja COVID-19, ali i koliko je važno zadržati druge epidemiološke mjere poput nošenja zaštitne maske, čestog testiranja i socijalne distance.

Izvor: Business Insider

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti