Znanstvenici razvili uređaj koji može "nanjušiti" koronavirus, ali i brojne druge bolesti

COVID-19 ima veoma karakterističan miris. To je stvarno znanstveno otkriće i veoma je uzbudljivo za razvoj različitih metoda detekcije bolesti, objasnio je profesor Steve Lindsay sa Sveučilišta Durham.

Martina Čizmić | 14.06.2021. / 12:28

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ljudsko tijelo, kad je bolesno, ima drugačiji miris. Iako to možda ljudi ne mogu osjetiti, već je dokazano kako životinje, primjerice psi i mačke, mogu. No grupa znanstvenika iz Velike Britanije razvila je uređaj koji može "nanjušiti" osobu koja je zaražena koronavirusom.

Nazvan "COVID alarm", uređaj je rezultat rada znanstvenika sa Londonske škole higijene i tropske medicine te Sveučilišta Durham, koji su otkrili da osoba zaražena koronavirusom ima specifičan miris koji je moguće otkriti senzorima.

Rezultati su obećavajući i pokazuju potencijal za korištenje ovakve tehnologije za brzo, neinvazivno testiranje s izuzetnom točnošću. No još uvijek je potrebno dodatno testirati tehnologiju kako bismo bili sigurni da je takve rezultate moguće ponoviti u stvarnim uvjetima, istaknuo je voditelj studije i profesor na Londonskoj školi James Logan.

Ako se uređaj pokaže uspješnim u primjeni na javnim mjestima, mogli bi lako ući u širu primjenu. Također, mogli bi zaštititi ljude od budućih epidemija jer imaju mogućnost prilagođavanja senzora detektiranju različitih bolesti u roku od samo nekoliko tjedana, dodao je Logan.

U studiji koja još nije prošla recenziju korišteni su uzorci tjelesnih mirisa s čarapa koje su donirali pacijenti oboljeli od COVID-19, ali koji su imali blage ili nikakve simptome te dobrovoljci koji nisu bili zaraženi.

Uzorke je analizirao RoboScientificov Model 307B VOC koji je bio opremljen s 12 OSC senzora. Ti su senzori stvarali profil mirisa i primarno detektirali prisutnost spojeva kao što su keton i aldehida, koji se pojavljuju kod osoba oboljelih od COVID-19.

COVID-19 definitivno ima veoma karakterističan miris. To je stvarno znanstveno otkriće i veoma uzbudljiva stvar za razvoj različitih metoda detekcije bolesti, pojasnio je profesor Steve Lindsay sa Sveučilišta Durham.

Senzori su tijekom testiranja pokazali izuzetno visoku preciznost - čak do 100 posto, što znači da bi se njihovom primjenom izbjeglo dobivanje lažno pozitivnih ili lažno negativnih rezultata testova. No, ističu znanstvenici, prerano je reći bi li mogli u potpunosti zamijeniti klasične PCR testove. U početku bi se svakako mogli koristiti kao dodatna crta obrane.

Tvrtka koja je proizvela uređaj za analizu RoboSceintific ističe kako je moguće napraviti dvije verzije ovog uređaja. Verziju za ručnu upotrebu i verziju koja bi mogla analizirati zrak u prostoriji i u roku od pola sata detektirati eventualno zaražene osobe.

Izvor: Sveučilište Durham

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti