Znanstvenici otkrili nov način liječenja ozbiljnih oblika depresije koji bi mogao promijeniti živote milijuna ljudi

Iako je ova terapija za sad primijenjena samo na jednoj pacijentici, rezultati su i više nego obećavajući.

Martina Čizmić | 10.10.2021. / 09:58

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Milijuni ljudi diljem svijeta bore se s depresijom. Do sad se ta bolest pokušavala liječiti kombinacijom psihoterapije i lijekova, no terapija koju su uspješno testirali na Sveučilištu Kalifornija u San Franciscu, mogla bi sve to promijeniti.

Kako su u Nature Medicine objavili znanstvenici koji su proveli terapiju, 36-godišnja žena s ozbiljnim obilikom depresije uspješno je tretirana pomoću eksperimentalnog moždanog usatka. Usadak detektira moždanu aktivnost koja je karakteristična za depresiju i automatski ju prekida slanjem sitnih električnih pulseva duboko u mozak.

Iako je terapija za sad testirana samo na jednoj pacijentici, Sarah, ona je sama potvrdila da joj je terapija vratila "želju za životom".

Voditeljica tima znanstvenika koji stoji iza tog projekta, Katherine Scangos, ističe kako bi ovakav način terapije mogao pomoći osobama s najtežim oblicima depresije. Ujedno je ovo prvi put da su znanstvenici pokazali kako je specifična moždana aktivnost jedan od simptoma mentalne bolesti koji je moguće otkriti i promijeniti te tako pomoći pacijentu koji je bolestan godinama.

Nismo uspjeli ostvariti takvu personalziranu terapiju do sad. Ovo je veliki napredak u otkrivanju kako su povezane moždana aktivnost i mentalna bolest, istaknula je Scangos.

Tijekom posljednjih godina, sve se više znanstvenika bavi dubokom stimulacijom mozga, kao metodom liječenja različitih oblika epilepsije i Parkinsonove bolesti. No, nisu svi pokušaji uspješni niti djeluju kod svih pacijenata jednako. U slučaju depresije, problem je što nije zahvaćeno samo jedno, točno određeno područje mozga, već se promijenjene moždane aktivnosti mogu javljati u različitim dijelovima.

Pokušavamo prepoznati kompleksnost koja je uključena u to kako naš mozak upravlja našim raspoloženjem, istaknuo je neurokirurg prof. Edward Chang sa Sveučilišta Kalifornija koji je bio uključen u testiranje.

U Sarahinom slučaju, znanstvenici su morali proći kroz cijeli niz pokušaja i pogrešaka ne bi li detektirali gdje bi i kad trebali uključiti elektrostimulaciju.

Kad sam prvi put dobila stimulaciju, osjetila sam nevjerojatno jak osjećaj sreće, a na trenutak se moja depresija činila kao daleka noćna mora. Jednostavno sam se glasno nasmijala. To je nešto što sam spontano napravila prvi put u pet godina, ispričala je Sarah.

Trajni stimulator, koji je ugrađen u njenu lubanju, detektira moždanu aktivnost karakterističnu za depresiju u amigdali i automatski šalje stimulaciju. To se događa otprilike 300 puta dnevno, što iznosi oko 30 minuta stimulacije. Iako se radi o električnim impulsima, Sarah tvrdi da ne osjeća neke promjene osim suptilnog osjećaja pozitivnosti.

Sam simulator zapravo je prilagođena verzija stimulatora koji se koristi za liječenje epilepsije, a znanstvenici se nadaju da bi u studiju mogli uključiti više pacijenata kako bi dokazali da je terapija učinkovita kod različitih oblika depresije.

Ideja je da možemo liječiti simptome u trenutku kad se pojave, što je potpuno nov način liječenja depresije, napominje Scangos.

 

Izvor: UCSF

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti