Znanstvenici otkrili novi planet na kojem je možda moguć život

Ross 128b oko svoje zvijezde se okreće 20 puta bliže nego Zemlja oko Sunca.

Martina Čizmić | 16.11.2017. / 15:38

Ross 128 b (Foto: ESO/M. Kornmesser) (Foto: ESO/M. Kornmesser)

Novootkriveni planet kojemu su astronomi nadjenuli ime Ross 128b još je jedan od kandidata za traženje znakova života u svemiru i drugi je najbliži našem solarnom sustavu, izvijestio je Europski južni opservatorij (ESO).

Od Zemlje je udaljen 11 svjetlosnih godina, veličine je slične Zemljinoj i na njemu godina traje nešto kraće od 10 dana. Astronomi kažu da Ross 128b omogućuje dobre uvjete za život, prenose svjetski mediji.
Uvjeti za život na novom bi planetu mogli biti puno bolji nego na drugim zvijezdama u našem "susjedstvu".

Ross 128 b vrlo je blizu svoje zvijezde zbog čega ima kratku orbitu, ali nije izložen visokim temperaturama jer je ta njegova zvijezda ohlađena, a ne emitira ni zračenje. To su dobre vijesti za sve koji tragaju za vanzemaljskim životom.

Ross 128b oko svoje zvijezde se okreće 20 puta bliže nego Zemlja oko Sunca.

ESO upravo analizira rasute fotone svjetlosti koja potječe iz njegova smjera, nastojeći ustanoviti kakav je sastav Rossove atmosfere.
Planet je otkriven spektrografom HARPS, instaliranom na teleskopu ESO-a u Čileu, objavljeno je u časopisu "Astronomy and Astrophysics".

Unatoč tomu što se nalazi vrlo blizu svojoj zvijezdi Ross 128b dobiva samo 1,38 puta veće zračenje svoje zvijezde u odnosu na zemlju, izvijestio je ESO, dodajući kako se zbog toga procjenjuje da temperatura ondje varira između -60 i 20 Celzijevih stupnjeva.

Jedna je strana planeta trajno okrenuta toplini zvijezde, a druga je u vječnome mraku. To je jedan od razloga zbog kojih astronomi nisu sigurni bi li takav planet bio nastanjiv.
(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti