Znanstvenici otkrili novu, još opasniju mutaciju britanskog soja korone te ukazali na veliki problem do kojeg bi moglo doći

Inačica pronađena u Portlandu ima iste oznake kao britanska, a mutacija koju nosi (oznake E484K) je pronađena i u varijantama virusa koji se šire južnom Afrikom, Brazilom i New Yorkom.

Martina Čizmić | 07.03.2021. / 10:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Znanstvenici u Oregonu otkrili su novu mutiranu verziju koronavirusa. No, ne radi se o novoj mutaciji, već o mutaciji već identificirane mutacije poznatije kao "britanska verzija koronavirusa".

Upozorili su kako je pacijent kod kojeg je utvrđena mutirana verzija mutirane verzije koronavirusa, zaražen kontaktom u zajednici te dodaju kako se čini da bi mutacija u ovoj verziji mogla virus učiniti manje osjetljivim na cjepivo.

Do mutacije je došlo spontano, istaknuo je genetičar Brian O'Roak sa Sveučilišta za zdravlje i znanost u Oregonu.

Britanska varijanta, službenog imena B.1.1.7, prvi je put otkrivena u rujnu 2020. godine i do sad se pokazala zaraznijom i smrtonosnijom od originalne verzije koronavirusa.

Inačica pronađena u Portlandu ima iste oznake, a mutacija koju nosi (oznake E484K) je pronađena i u varijantama virusa koji se šire južnom Afrikom, Brazilom i New Yorkom.

Znanstvenike zabrinjava što su klinička testiranja i laboratorijska istraživanja pokazala kako ta mutacija utječe na učinkovitost trenutno dostupnih cjepiva, odnosno čini ih manje učinkovitima.

Iako su mutacije primjećene diljem svijeta, znanstvenici ističku kako mutaciju E484K treba posebno držati na oku, upravo zbog njenog utjecaja na učinkovitost cjepiva.

Podsjetio je kako se britanska varijanta koronavirusa, koja je prvi put otkrivena u rujnu 2020., zaraznija od originalne verzije krorona virusa.

Izvor: NY Times

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti