Znanstvenici otkrili novu vrstu dinosaura - malog krilatog mesoždera

Znanstvenici su u čudu konstatirali da su šape te izumrle životinje slične nogama grabežljivaca, a gornji dio (šapa) bio je robustan i izduljen, nalik nogama modernih ptica.

Hina | 05.06.2020. / 10:26

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

  Ostaci nove vrste malenog krilatog dinosaura mesoždera koji je živio u Patagoniji prije 90 miijuna godina pronađeni su u Argentini, objavili su u paleontolozi koji procjenjuju da bi to otkriće moglo dati nove informacije o evoluciji ptica.

Ostaci životinje koja nije bila dulja od metar i po, pronađeni su na nalazištu u središnjoj pokrajini Rio Negro, oko 1.100 kilometara južno od Buenos Airesa, objavila je Znanstvena agencija Nacionalnog sveučilišta u Matanzi.

Ta nova vrsta nazvana je Overoraptor chimentoi i svrstana je u skupinu dinsoaura mesoždera zvanih Paraves, objasnio je Matias Motta, znanstvenik u Argentinskom prirodoslovnom muzeju (MACN).

Prva otkrića učinjena su 2013., a u drugoj kampanji u 2018. godini pronađeno je još ostataka.

Ta je životinja posjedovala vrlo zašiljenu kandžu na kažiprstu kojom se služila za napad na svoj plijen. Imala je izduljene šape što daje naslutiti da je riječ o životinji koja je trčala, objasnio je Motta, voditelj studije objavljene u časopisu The Science of Nature.

Motta je ocijenio da "ta životinju pripada novoj skupini dinosaura južne polutke, dinaosaura koji je zacijelo bio brz, okretan te je kao i njegovi srodnici, morao biti mesojed".

Znanstvenici su u čudu konstatirali da su šape te izumrle životinje slične nogama grabežljivaca, a gornji dio (šapa) bio je robustan i izduljen, nalik nogama modernih ptica, objasnili su.

Do ovog novog otkrića svi dinosauri mesojedi nalik ptici koji su do sada otkriveni u Patagoniji pripadaju skupini Unenlagia, a bili su okretni i kretali se stražnjim nogama.

Suprotno onome što smo u početku vjerovali, Overoraptor ne pripada porodici Unenlagia, već drugoj skupini koja obuhvaća vrstu s Madagaskara nazvanu Rahonavis, objasni je paleontolog Fernando Novas.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti