Znanstvenici otkrili posve novu vrstu leda i tvrde da bi mogao otključati misterije tekuće vode: "Bio je to jedan od onih eksperimenata petkom..."

Tekuća voda, koliko god se činila običnom, krije znanstvene misterije nakon što se ohladi na ekstremno niske temperature. Novootkrivena vrsta leda mogla bi ih otključati, tvrde znanstvenici.

Branimir Vorša | 03.02.2023. / 13:08

Led, ilustracija
Led, ilustracija (Foto: Getty Images)

Britanski znanstvenici otkrili su potpuno nov oblik leda. Značajka tog leda jest da je amorfan, što znači da nema uredno organiziranu kristalnu strukturu, a mogao bi pomoći u otkrivanju misterija tekuće vode.

Znanost već poznaje dvije vrste amorfnog leda - visoke i niske gustoće. Postojala je praznina u sredini i znanstvenici su mislili da ne postoji način da se napravi amorfni led srednje gustoće ili MDA. No kada su Christoph Salzmann sa Sveučilišnog koledža u Londonu i njegovi kolege stavili običan led, koji ima heksagonalnu kristalnu strukturu, u posudu s čeličnim kugličnim ležajevima ohlađenu na -200 °C, posmične sile nastale guranjem stvorile su upravo MDA led.

Nešto se dogodilo...

Bio je to jedan od onih eksperimenata petkom poslijepodne gdje jednostavno to napravite i vidite što će se dogoditi. Naivno, pomislili biste da se ništa neće dogoditi, samo biste razbili led na manje komadiće. No, na naše veliko iznenađenje, nešto se dogodilo, prepričava put do otkrića Salzmann.

Fini bijeli prah proizveden u eksperimentu imao je gustoću između druga dva poznata oblika amorfnog leda, no još je zanimljivije da je imao gotovo istu gustoću kao tekuća voda. To je navelo znanstvenike da sugeriraju da bi to mogla biti voda u takozvanoj staklenoj fazi, što je vrsta materije koja se nastavlja ponašati kao tekućina čak i na ekstremno niskim temperaturama, odnosno u kratkim vremenskim razmacima staklo može izgledati čvrsto, ali na duže vrijeme teče poput viskozne tekućine.

Tajanstvena voda

Tekuća voda, koliko god se činila običnom, krije znanstvene misterije nakon što se ohladi na ekstremno niske temperature. Na temelju jaza između amorfnog leda niske i visoke gustoće, istraživači su prethodno sugerirali da prehlađena voda zapravo može postojati u dvije različite tekuće faze odjednom, pri čemu jedna pluta iznad druge, ali postojanje MDA-a dovodi tu ideju u pitanje. Istraživanje vezano za otkriće MDA leda objavljeno je u znanstvenom časopisu Science.

MDA nije kristalan poput običnog leda, lice leda koje poznajete, a gustoća je ista kao tekuća voda, pa je veliko pitanje - što je ovo? Uvjeren sam da ćemo, ako možemo shvatiti što je to MDA, puno bolje razumjeti tekuću vodu, smatra Salzmann.

MDA također može biti važan sastojak ledenih mjeseca vanjskog Sunčeva sustava. Ti čudni svjetovi doživljavaju intenzivne sile smicanja zbog gravitacije svojih planeta domaćina, što bi moglo stvoriti prave uvjete za formiranje MDA leda. Britanski znanstvenici također su otkrili da kada se taj led zagrije, oslobađa izuzetnu količinu topline, što bi mu moglo dati ogroman utjecaj na geološku aktivnost tih svjetova.

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti