Znanstvenici otkrili skrivenu crnu rupu na 1000 svjetlosnih godina od Zemlje

Znanstvenici su otkrili novu crnu rupu u svemiru i to ne bi samo po sebi bila toliko posebna vijest, da ista nije otkrivena na svega 1000 svjetlosnih godina od Zemlje.

Branimir Vorša | 06.05.2020. / 15:13

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nova crna rupa koju su znanstvenici otkrili u, relativno govoreći, susjedstvu Sunčevog sustava toliko nam je blizu da se zvijezde koje kruže oko nje mogu vidjeti golim okom, tvrde znanstvenici u novoj studiji.

Crnu rupu koja se nalazi na svega 1000 svjetlosnih godina od Zemlje, otkrilo se pomoću ESO opservatorija (European Southern Observatory) u Čileu.

No ako se netko nađe u južnoj Zemljinoj hemisferi, može vidjeti zvijezde oko te crne rupe tijekom vedre noći i bez korištenja teleskopa.

Ostali smo potpuno iznenađeni kad smo shvatili da je to prvi zvjezdani sustav s crnom rupom kojeg se može vidjeti golim okom", rekao je Petr Hadrava, znanstvenik s češke akademije znanosti u Pragu i koautor spomenute studije.

Sustav je prvi put uočen u sklopu studije o binarnim sustavima (sustavima s dvije zvijezde). No kad su otkrili da jedan od sustava koje su promatrali zapravo krije crnu rupu koja dotad nije bila uočena, ostali su šokirani.

To je ujedno i jedna od prvih pronađenih crnih rupa koja ne reagira nasilno sa svojom okolinom, što znači da je uistinu crna i da je se ne može vidjeti zbog njezinog utjecaja na ostale vidljive objekte poput zvijezda.

Astronomi su je unatoč tome otkrili promatrajući orbitu unutarnje zvijezde tog binarnog sustava, koja se činila poremećenom zbog utjecaja nekog velikog misterioznog objekta.

Nevidljivi objekt mase najmanje četiri puta veće od Sunca može samo biti crna rupa, tvrdi voditelj studije Thomas Rivinius.

Činjenica da je tu crnu rupu nije lagano uočiti znači i da možda postoji još sličnih zvjezdanih sustava te da je ovo otkriće zapravo samo vršak sante leda, smatra Rivinius.

Tamo gore sigurno postoji na stotine milijuna crnih rupa, no mi znamo za tek nekoliko njih. Znajući što treba tražiti trebalo bi nam omogućiti da ih nađemo više, dodao je.

Štoviše, zasad se samo špekulira da još jedan sustav koji se nalazi blizu Sunčevog, LB-1 i koji ima tri zvijezde, isto u sebi krije crnu rupu. Ipak, za potvrdu će biti potrebno još astronomskih promatranja.

Izvor: Independent

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti