Znanstvenici otkrili zabrinjavajuću vezu između veće razine CO2 u zraku i širenja virusa

Novo istraživanje postavlja znanstvene temelje za intervencije koje spašavaju živote u borbi protiv budućih pandemija.

Branimir Vorša | 06.05.2024. / 14:30

Virusi (Ilustracija: Getty)

Smanjenje razine CO2 može smanjiti i količinu zaraznih virusa u zraku, pokazalo je novo istraživanje. Rezultati tog istraživanja imaju implikacije na kontrolu širenja virusa u slabo prozračenim prostorima.

Prozračivanje prostora - vrlo moćna strategija

Onečišćenje zraka, ilustracija Pakistan je najzagađeniji, a samo 7 zemalja ispunjava kriterije WHO-a o kvaliteti zraka

Kemičar sa Sveučilišta u Bristolu, Allen Haddrell, naglašava moć otvaranja prozora u prenapučenim područjima kako bi se razrijedila koncentracija CO2, ubrzavajući deaktivaciju virusa. Otvaranje prozora možda je moćnije nego što smo dosad mislili, kaže Haddrell.

Ispitujući izdržljivost virusa SARS-CoV-2 u aerosoliziranim kapljicama u različitim uvjetima okoline, Haddrell i njegov tim otkrili su izravan utjecaj razina CO2 na stabilnost virusa. Koristeći metodu kontrolirane elektrodinamičke levitacije i ekstrakcije bioaerosola na supstrat, ispitali su ponašanje virusa pod različitim koncentracijama plinova, vlažnosti i temperature. Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Communications.

Koncentracije CO2 u zatvorenim prostorima mogu vrtoglavo porasti, dosežući i do 3000 ppm u prepunim okruženjima, znatno više od atmosferske razine od 400 ppm. Povišene razine CO2 produljuju preživljavanje virusa u kapljicama, kao što je objašnjeno Haddrellovim opažanjem CO2 koji djeluje kao kiselina, smanjujući lužnatost kapljica i usporavajući inaktivaciju virusa.

Prenapučeni, slabo prozračeni prostori mogu premašiti 5000 ppm CO2, objašnjavajući uvjete koji pogoduju takozvanim događajima super-širenja. Naime, različiti sojevi virusa SARS-CoV-2 pokazuju različitu stabilnost u zraku, pri čemu varijanta Omicron (BA.2) pokazuje 1,7 puta veće koncentracije virusnih čestica nakon pet minuta, u usporedbi s Deltom.

Iako su potrebna daljnja istraživanja kako bi se razjasnio utjecaj CO2 na druge viruse, studija sugerira potencijalno objašnjenje za sezonske varijacije u respiratornim bolestima, pri čemu hladnije vrijeme tjera ljude u zatvorene prostore u okruženja s višim razinama CO2.

Problemu pridonose i klimatske promjene

Klimatske promjene, ilustracija Rekordne emisije CO2 iz fosilnih goriva: Znanstvenici upozoravaju na razorne i ekstremne vremenske prilike

Kontinuirani porast razine CO2 na otvorenom zbog klimatskih promjena, za koji se predviđa da će premašiti 700 ppm do kraja stoljeća, naglašava važnost postizanja zadanih klimatskih ciljeva i smanjenja emisija CO2. Haddrell isto tako naglašava hitnu potrebu za smanjenjem razine CO2, budući da čak i neznatna povećanja povećavaju stope preživljavanja virusa i rizike prijenosa.

Jonathan Reid, fizikalni kemičar sa Sveučilišta u Bristolu, naglašava značaj navedene studije u informiranju o budućim strategijama ublažavanja pandemije. Ti rezultati mogu poslužiti kao znanstvena osnova za izradu strategija ublažavanja koje bi mogle spasiti živote u bilo kojoj budućoj pandemiji, ističe.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti