Znanstvenici pomno prate njezin razvoj: Što znamo o novoj varijanti BA.2?

Znanstvenici su oprezni u davanju bilo kakvih prognoza s obzirom na to da je nova varijanta otkrivena tek prije nekoliko tjedana. Prvi podaci ukazuju na to da bi BA.2 mogla biti još zaraznija od omikron-varijante.

Martina Čizmić | 31.01.2022. / 11:43

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Otkako je prije dvije godine proglašena pandemija koronavirusa, pojavile su se njezine brojne varijante. Neke od njih nestale su veoma brzo, druge su se proširile svijetom i utjecale na stopu zaraze i smrtnosti.

Posljednja u nizu varijanti, za koju sve više znanstvenika tvrdi kako bi je trebalo pomno pratiti, označena je kao BA.2 i u pojedinim zemljama nadjačala je dobro poznatu omikron-varijantu.

Ova je varijanta potvrđena i kod pet osoba u Hrvatskoj, što su za Dnevnik.hr potvrdili iz HZJZ-a. 

Slika nije dostupna "Dokazi su jasni": Booster doze štite 95 posto protiv smrti od omikrona kod starijih od 50

Iako se o novoj varijanti još ne zna puno jer je otkrivena tek prije nekoliko tjedana, sve veći broj zaraženih i brzo širenje potaknuli su i Svjetsku zdravstvenu organizaciju da obrati pozornost na nju.

Što znamo o varijanti BA.2?

Za razliku od BA.1 (tzv. omikron-varijante), BA.2 ima nekoliko mutacija koje mijenjaju način na koji se sam virus ponaša.

Trevor Bedford, virolog iz Centra za rak Freda Hutchinsona, na Twitteru je pojasnio razliku između varijanti BA.2 i BA.1.

Za usporedbu, Alpha, Beta i Gamma su otprilike različite jedna od druge po pitanju promjena u aminokiselinama u genomu, kao što su BA.1 i BA.2 jedna od druge, napisao je.

 

 

Dodao je kako je nova verzija, BA.2, prema njegovim analizama, postala dominantna u Danskoj, u kojoj na nju otpada više od 80 posto slučajeva, dok je u Velikoj Britaniji i SAD-u u porastu. Nova se verzija širi i diljem Australije te Indije, a stručnjaci upozoravaju kako ne treba paničariti, već pomno pratiti što će se dalje događati.

Slika nije dostupna 'Sin omikrona' zabilježen i u Australiji: "Širi se, ne znamo hoće li to još biti problem"

Bedford ističe kako, prema trenutno dostupnim podacima, ne može reći kakav će oblik bolesti nova varijanta izazivati, kao ni hoće li biti zaraznija od prethodnih. No, napominje da bi pojavom ove varijante mogao biti produljen val pandemije koji je nastao širenjem omikrona jer bi se moglo dogoditi da se osobe koje su preboljele COVID-19 uzrokovan omikron-varijantom ponovno zaraze.

I drugi znanstvenici su oprezni u davanju bilo kakvih prognoza, s obzirom na to da je nova varijanta otkrivena tek prije nekoliko tjedana. Prvi podaci ukazuju na to da bi BA.2 mogla biti još zaraznija od omikron-varijante.

Prve studije potvrđuju da je zaraznija od omikrona, ali...

Danski zdravstveni čelnici procjenjuju da bi BA.2 mogla biti i do 1,5 puta zaraznija od omikron-varijante, iako, prema trenutno dostupnim podacima, ne uzrokuje ozbiljniji razvoj bolesti.

Slika nije dostupna Nova podvrsta omikrona otkrivena u susjedstvu: Još nije poznato kakve su joj karakteristike

Ono o čemu sad znanstvenici posebno vode računa je hoće li ljudi koji su preboljeli COVID-19 uzrokovan omikron-varijantom biti zaštićeni i od varijante BA.2.

Kako ističe dr. Egon Ozer, stručnjak za zarazne bolesti sa Sveučilišta Northwestern, podaci koji stižu iz Danske govore o sve većem broju zaraženih varijantom BA.2 u područjima u kojima je bio visok broj zaraženih omikron-varijantom.

Ako prethodna zaraza ne štiti od varijante BA.2, to bi mogao biti početak novog vala. No, još uvijek je rano da bismo to znali, istaknuo je dr. Ozer za Reuters.

Dobra je vijest da, prema trenutno dostupnim podacima, cjepiva ipak pružaju zaštitu od hospitalizacije i smrtnog ishoda.

Preprint studije, koji još treba proći znanstvenu recenziju, a koji je objavljen na znanstvenom repozitoriju, fokusirao se na širenje varijante BA.2 u Danskoj. Obuhvatili su više od 8500 kućanstava, od kojih je dio bio necijepljen, dio cijepljen, a dio primio i booster dozu.

Otkrili su kako su varijantom BA.2 bili zaraženi i cijepljeni i osobe koje su dobile booster dozu, što bi moglo ukazivati na to da ova varijanta također posjeduje značajke koje joj omogućavaju izbjegavanje imuniteta. No, dodaju kako je stopa zaraženih među cijepljenima i osobama koje su primile booster dozu niža nego među necijepljenima, što pokazuje da cjepiva još uvijek pružaju značajnu zaštitu.

Ističu kako je činjenica da su zabilježene zaraze varijantom BA.2 u sve tri grupe ispitanika pokazala da je ta verzija očito zaraznija od varijante BA.1, ali i dodaju kako je potrebno dodatno istražiti njezine značajke. Dodaju i kako je, uz višu zaraznost, otkrivena i smanjena prenosivost varijante BA.2 među cijepljenima i osobama koje su primila booster.

Slika nije dostupna Što je učinkovitije u otkrivanju zaraze koronavirusom - bris iz nosa, grla ili usta? Istraživanja daju zanimljive odgovore

Zaključili smo da je BA.2 značajno zaraznija od varijante BA.1 te da u sebi sadrži značajke koje joj omogućavaju izbjegavanje imuniteta, zbog čega se dodatno smanjuje zaštitni učinak cjepiva protiv ove infekcije, ali se ne povećava njezino prenošenje s cijepljenih pojedinaca koji su zaraženi na druge osobe, zaključili su autori studije.

Pozvali su na dodatno istraživanje ove varijante, pogotovo zbog brzine kojom se širi u Danskoj, ali i drugim zemljama u svijetu. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti